29. Decembra 2022.

Film “The Chalk Line” – triler nabijen tenzijom

Big Portal

Autor: Marko Jovanović

A sada nam dolazi još jedan iz Španije, “The Chalk Line” (ili u originalu “Jaula”) koji je režirao Ignacio Tatay, reditelj koji nije previše poznat jer mu je ovo treći film, a tek prvi dugometražni. Reč je o psihološkom trileru sa elementima misterije i horora, a inspiracija za priču pronađena je u stvarnim događajima, odnosno austrijskom slučaju koji je dospeo na naslovnice 2008. godine. Naime, radi se o zločinu koji je počinio Josef Fritzl, poznat kao “Čudovište iz Amštetena”, kako su ga mediji prozvali. On je svoju ćerku Elisabeth držao zatočenu u podrumu 24 godine, tačnije od 29. avgusta 1984. do 26. aprila 2008. godine, tamo ju je zlostavljao i silovao, što je rezultiralo rođenjem ukupno sedmoro dece. Fritzl je kasnije osuđen na doživotnu robiju, a kaznu služi u austrijskom zatvoru Štajn. Naravno, Tatay i njegova koscenaristica Isabel Peña nisu se striktno držali izvornog materijala, već su bili kreativni i maštoviti. Film je stigao na Netflix u oktobru ove godine.

Paula (Elena Anaya) i Simon (Pablo Molinero) su par u ranim četrdesetim koji nikako ne uspeva dobiti dete, a jedne večeri, prilikom povratka kući jedva će izbeći saobraćajnu nesreću. Na putu će pronaći povređenu i izgubljenu devojčicu, plavokosu šestogodišnjakinju koja se odaziva na ime Clara, a kada je odvedu u bolnicu (osoblje bolnice će morati da je veže za krevet kako bi izbegli probleme, pošto Clara ima tendenciju da napadne bilo koga), tamo će se ubrzo pojaviti i policija. Međutim, ispostaviće se da mala ne odgovara opisu nijedne devojčice za kojom Interpol traga u Evropi.

U bolnici će objasniti da je najbolje rešenje da devojčica bude kod Paule i Simona. Oni će prihvatiti ulogu roditelja, te će malu odvesti u svoju kuću koja se nalazi u šumi dok se ne utvrdi ko je i čija je, a sve će postati još komplikovanije jer se čini da devojčica boluje od neke misteriozne bolesti. Devojčica će potpuno odbijati komunikaciju sa svima, a čim se pomeri sa kvadrata ocrtanog kredom, uplašiće se kao da je juri čudovište. Paula i Simon će shvatiti da dete nikada nije napuštalo određeni prostor, pa će par morati da iscrta linije kredom po kući da bi je izvukao iz kreveta, a da bi to omogućili, moraće ukloniti što je moguće više nameštaja u kući i crtati linije svuda. To će omogućiti Clari da se slobodno kreće po kući, ali to ponašanje muči Paulu jer je devojčica pokazala znake zlostavljanja. Da li je Claru neko fizički i psihički mučio? I čim Clara stigne u Paulinu i Simonovu kuću, počeće da se događaju neke čudne i mračne stvari, a nakon što devojčica jednog dana nestane, Paula će pokušati otkriti šta se dogodilo s njom.

Paula će postati potpuno opsednuta devojčicom i pokrenuće sopstvenu istragu kako bi otkrila ne samo gde je mala ponovo nestala, već i ko je i odakle je došla. Film “The Chalk Line” je jedan od onih filmova koji skrivaju u sebi mnoga iznenađenja. Tatay očigledno zna formulu za dobar triler, a da stvar bude još bolja, ima na raspolaganju i vrlo raspoložene glumce, posebno se to odnosi na Elenu Anayu koja je odlična kao Paula, žena koja po svaku cenu želi da ima dete, a potraga za plavokosom devojčicom koja će se iznenada pojaviti u njenom životu i još brže nestati iz njega, pokazaće se za nju kao nova opsesija.

Ignacio Tatay, dakle, i te kako zna da film napuni tenzijom, kao i da nas šokira sa iznenađujućim obrtima, te da nam na taj način priču koju celu možemo pročitati na internetu ispriča kao nešto novo, sveže i zanimljivo. Film “The Chalk Line” možda nije za najveću ocenu, zapravo, i nije, ali nam najavljuje jedno novo rediteljsko ime na koje u budućnosti treba obratiti pažnju. Za jednog debitanta, ovo je bilo sasvim pristojno.

N1.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare