Film Romana Polanskog dobio jednu nagradu Cezar, demonstracije ispred sale - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Film Romana Polanskog dobio jednu nagradu Cezar, demonstracije ispred sale

Film Romana Polanskog “Optužujem” dobio je u petak svoju prvu nagradu Cezar od 12 nominacija, osvojivši nagradu za kostimografiju.

Kostimografkinja Paskalin Šavan nije bila na svečanoj dodeli da preuze nagradu nakon što je cela ekipa tog filma odbila da dođe na dodelu zbog kritika upućenih Polanskom, suočenim s još jednom novom optužbom za silovanje.

Oko stotinu demonstranata okupilo se blizu dvorane u kojoj se održavala 45. dodela francuskih filmskih nagrada Cezar, jer je za 12 nagrada nominovan  film “Optužujem”.

Okupljeni, uglavnom žene, uzvikivali su slogane protiv reditelja poput “Polanski silovatelj”, “Sram industriju koja štiti silovatelja”, “Gledaoci-saučesnici”.

Polanski (86), koji tvrdi da se radi o “javnom linču”, odlučio je da neće doći na veliku godišnju smotru francuskog filma, kao ni njegova ekipa, uključujući glavnog glumca Žan Dižardena.

“Optužujem”, istorijski triler o slučaju Drajfus, nominovan je za najveću nagradu francuskog filma u dvanaest kategorija i za dve glavne, za najbolju režiju i najbolji film.

Deo javnog mnjenja i feministkinje smatraju da je “neprihvatljiva” mogućnost dodeljivanja niza nagrada poljsko-francuskom reditelju danas kada je ojačan pokret #MeToo.

Američko pravosuđe tereti Polanskog za silovanje trinaestogodišnjakinje koje je počinio 1977. godine. Optužbama nekoliko žena poslednjih godina sada se pridružila i francuska fotografkinja Valentin Monije koja je optužila Polanskog da ju je 1975. udario i silovao kada je imala 18 godina.

Izvor. N1

Danas objavljeno

Najjednostavniji način čišćenja četkica za šminku

Vanja A

Botto je robot koji stvara umjetnička djela, a zaradio je i prvi milion

Vanja A

Beba slona pokušala se sprijateljiti sa psom, pogledajte kako je prošlo

Vanja A

Ostavite komentar