20. Septembra 2022.

Film „Mrak“ srpski kandidat za Oskara

Big Portal

Selekciona komisija Filmskog centra Srbije (FCS) za izbor srpskog kandidata za nagradu Oskar donela je 20. septembra 2022. godine, odluku da film Mrak Dušana Milića bude predstavnik Srbije u trci za 95. dodelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award).

ske umetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Selekciona komisija Filmskog centra Srbije (FCS) za izbor srpskog kandidata za nagradu Oskar donela je 20. septembra 2022. godine, odluku da film Mrak Dušana Milića bude predstavnik Srbije u trci za 95. dodelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award).https://www.youtube.com/embed/M8xVY-Khflk

Komisija je radila u sastavu: reditelj Ivan Ikić (predsednik komisije), reditelj i producent Stefan Ivančić, scenarista i reditelj Vuk Ršumović, glumica Olivera Viktorović, filmski kritičar Božidar Zečević, montažer Dragan Petrović i scenarista Kosta Peševski, članovi.

U obrazloženju, komisija je istakla:

„Film Mrak prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji. Tenzijom, atmosferom, veštim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svet straha i neizvesnosti, u kome tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života. Zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova, komisija smatra da će film uspešno komunicirati sa međunarodnom publikom i članovima Američke akademije za filmsku umetnost i nauku“.

Podsetimo, na osnovu odredbi Uputstva o izboru srpskog kandidata za 95. dodelu nagrade Oskar Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, FCS uputio je 12. avgusta ove godine javni poziv domaćim filmskim producentima da prijave svoje filmove.

Ove godine bilo je prijavljeno pet filmova: Sveta Petka – Krst u pustinji Hadži-Aleksandra Đurovića, Leto kada sam naučila da letim Radivoja Andrića, Mrak Dušana Milića, Heroji radničke klase Miloša Pušića i Strahinja Banović Stefana Arsenijevića.

Pre glasanja, komisija je utvrdila da film Strahinja Banović ne ispunjava uslove Američke akademije za filmsku umetnost i nauku jer je dijalog filma pretežno na engleskom jeziku (69,77%).Danica ĆurčićDanica Ćurčić

Tajnim glasanjem komisije film Mrak dobio je 11 bodova, Heroji radničke klase sedam, Leto kada sam naučila da letim dva i Sveta Petka – Krst u pustinji jedan.

Komisija se zahvaljuje producentima prijavljenih filmova, a izabranom filmu želi sreću u daljem takmičenju.

Predstojeća, 95. ceremonija dodele Oskara biće upriličena u Los Anđelesu, 12. marta 2023. godine.

RTSmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare