Filipović ponovo oslobođen optužbi za ubistvo brata - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Filipović ponovo oslobođen optužbi za ubistvo brata

Pero Filipović (59) u ponovljenom postupku u Kantonalnom sudu u Novom Travniku opet je oslobođen optužbi za ubistvo brata Mladena zbog nedostatka dokaza.

On je i 2016. godine bio oslobođen jer je Sudsko vijeće Kantonalnog suda zaključilo da tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice, te je utvrdilo da postoje objektivne sumnje da se cijeli slučaj odigrao sasvim drugačije.

Ovu presudu je ukinuo Vrhovni sud FBiH i vratio na novi postupak, u kojem opet tužilaštvo nije dokazalo krivicu.

Optužnica je Peru Filipovića teretila da je brata Mladena usmrtio 13. avgusta 2015. oko tri časa u naselju Mratinići u opštini Kreševo.

Navodi se da je on nakon kraće svađe i naguravanja čakijom zadao više udaraca bratu Mladenu u predjelu vrata i grudnog koša.

Usljed zadobijenih povreda, Mladen je preminuo na mjestu događaja.

Kako se navodi u optužnici, dva uboda mu je zadao u predjelu lijeve strane vrata i jedan u gudni koš i radilo se o lakšim povredama.

Treći ubod u desnu stranu vrata, kako je stajalo u optužnici, bio je koban za Mladena, jer mu je sječivo isjeklo karotidnu arteriju i mišiće vrata pa je on preminuo na licu mjesta.

Prema nezvaničnim informacijama od ranije, sukobu između dva brata Filipovića navodno je prethodila svađa zbog neraščišćenih računa oko imovine. Dvojica braće su živjela u porodičnoj kući, ali su, uprkos činjenici da se znalo kome je šta pripadalo, često dolazila u sukob.

Mještani Kreševa su pričali da je Peri, kako se njima činilo, smetalo i to što njegov brat sa porodicom dođe dva puta godišnje u porodičnu kuću. Navodno, stariji brat je Peru i finansijski pomagao, ali odnosi između njih često su bili loši.

Pero je u pritvoru proveo od 13. avgusta 2015. godine do 12. maja 2016. godine, kada mu je rješenjem suda ukinuta ova mjera.

Ukoliko ova presuda postane pravosnažna, on će imati pravo da potražuje nadoknadu za vrijeme provedeno iza rešetaka.

Troškovi ovog postupka i naknada branioca optuženog, s obzirom na to da je optuženi oslobođen, biće plaćeni iz budžeta.

Danas objavljeno

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Erdogan: U toku pripremni radovi za gasno čvorište

M.

Bajden dao “signal” Zelenskom: Vrijeme je za razgovor…

M.

Ostavite komentar