Fild: Pravosuđe BiH mora biti u službi građana - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Fild: Pravosuđe BiH mora biti u službi građana

Britanski ambasador u BiH Metju Fild pozdravio je jučerašnji izvještaj stručnjaka o vladavini prava u BiH, koji je u Briselu predstavio viši nezavisni pravni ekspert Evropske unije Rajnhard Pribe, a u kojem se, između ostalog, navodi da je VSTS postao dio pravosudnog problema, te da ta institucija nije ispunila ono što se od nje očekivalo.

Fild je na svom tviteru naveo da je vrijeme za akciju, te da pravosudni sistem i nosioci pravosudnih funkcija moraju bolje služiti građanima.

– Pozdravljam izvještaj grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH. Pravosudni sistem i nosioci dužnosti moraju bolje služiti građanima. Sistematska reforma i promjene ponašanja su ključni za vraćanje povjerenja. Ustanovljeno je šta je potrebno – sada je vrijeme za akciju – naveo je Fild.

Pribeov izvještaj je komentarisao i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler, koji je kazao da se vlast mora posvetiti ovom izvještaju i zahtjevima građana.

– Zahtjevi građana za pravdom, koji su istaknuti u izvještaju, moraju se saslušati i ozbiljno riješiti od strane vlasti u BiH – poručio je Satler.

U izvještaju koji je Pribe juče predstavio Evropskoj komisiji, predstavnicima zemalja EU i vlastima BiH, između ostalog se navodi da pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini ne uspijeva da se bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije, te da niti jedna od 4 postojeće pravosudne nadležnosti ne funkcionišu adekvatno.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Na benzinskoj pumpi snimljen pokušaj krađe vozila

M.

U selu u sjevernom dijelu Zakintosa naređena evakuacija

M.

Kit iz Sene nije preživio

M.

Ostavite komentar