FIFA anketira selektore o Mundijalu na dvije godine - BIGportal.ba
Fudbal Sport

FIFA anketira selektore o Mundijalu na dvije godine

FIFA će organizovati u utorak i četvrtak video-konferencije sa selektorima reprezentacija kako bi čula njihovo mišljenje o reformi kalendara utakmica.

Tema će biti predlog da se Svetsko prvenstvo igra na svake dve godine.

Tačke dnevnog reda biće “zdravlje igrača, kalendar međunarodnih utakmica i učestalost Svetskog prvenstva”, navodi se u saopštenju FIFA.

Direktor razvoja svetskog fudbala u FIFA Arsen Venger (Arsene Wenger) rekao je da je mišljenje selektora veoma važno.

“Nemamo često priliku da se okupimo kako bismo razgovarali. Zato moramo da iskoristimo priliku za dijalog kad se pojavi. To je najbolji način da zaštitimo mesto koje fudbal ima u svetu
“, rekao je Venger, koji je zagovornik ideje o Svetskom prvenstvu na dve godine.

Potpuni izveštaj o ovom predlogu FIFA bi trebalo da objavi pre sastanka svih 211 članica svetske kuće fudbala u decembru.

Ideju o Svetskom prvenstvu na svake dve godine odlučno je odbacila UEFA, pojedini selektori i predsednici saveza, kao i grupe navijača.

“Mislim da je bezveze. Venger je taj koji forsira globalni fudbal. Iako smo dobri prijatelji, dajem svoje, to je totalno bezveze, šta ćemo sa EP? Moramo da čujemo Evropsko koje je možda jače takmičenje nego Svetsko prvenstvo. Fudbal nije odbojka, košarka, da se igraju stalno neki svetski kupovima, stalno se igra nešto na šest meseci. Fudbal je nešto drugo, globalna je pojava širokih masa i mislim da ideja nije prava. Neka me ubede u suprotno”, rekao je selektor Srbije Dragan Stojković Piksi.

Međutim, predsednik Fudbalskog saveza Francuske Noel le Gret je početkom oktobra izjavio da se lično ne protivi toj ideji, za razliku od selektora Didijea Dešana koji je rekao da će to potpuno degradirati takmičenje.

Naredno Svetsko prvenstvo održaće se 2022. godine u Kataru, a četiri godine kasnije na programu je turnir koji će zajedno organizovati SAD, Meksiko i Kanada.

Danas objavljeno

Sjajni Mitrović: Srbija se sa četiri gola oprostila od Beograda

Zeljka

Đoković “počistio” Tijafoa!

Zeljka

Albanija pala u Izraelu u 92. minutu, Kipar šokirao Grčku

Zeljka

Ostavite komentar