"Fića fest" će biti obilježen skromnije zbog virusa korona - BIGportal.ba
Auto-moto Motori

“Fića fest” će biti obilježen skromnije zbog virusa korona

Festival “Fića fest” koji se održava na dan početka proizvodnje Zastave 750 – “fiće” u Kragujevcu ove godine će biti obilježen skromnije zbog epidemije koronavirusa, uz učešće desetak ljubitelja “nacionalne klase”.

Predsjednik Udruženja ljubitelja fiće Kragujevca Slavoljub Bataveljić rekao je za agenciju Beta da je prvobitno bilo planirano da se na 16. Fića festu okupi oko 80 ljubitelja fića iz zemlje i inostranstva, ali veliki skup nije dozvoljen zbog epidemiološke situacije.

Manji broj ljubitelja fiće će se ipak okupiti u nedjelju da simbolično obilježi 65. godišnjicu početka proizvodnje tog automobila u Kragujevcu.

“Mi ćemo sutra predstaviti i naš spomenik fići koji poklanjamo gradu. Nažalost, naša ideja o postavljanju spomenika fići još od 2012. nije realizovana jer nije bilo sluha nadležnih. Želeli smo najpre da bude postavljen na kružnom toku na Maloj vagi, ali je nova ideja da nađe svoje mesto na trgu kod fontane u centru grada”, rekao je Bataveljić.

Kao “generacija fiće”, Bataveljić je učestvovao u njegovoj proizvodnji u “Zastavi”, a danas za ovaj automobil kaže da je za Kragujevčane “ljubav, nostalgija, legenda, to je automobil koji je izgradio ovaj grad”.

“Ima 288 članova udruženja ljubitelja fiće iz Srbije i Evrope, a svakako da ih je i širom sveta. Fića odoleva zubu vremena, jer se lako restaurira i privlači pažnju ljubitelja oldtajmera. Kada se skocka izgleda lepo i skladno, a svaki njegov vlasnik ugradi po nešto svoje, originalno”, dodao je Bataveljić.

Bataveljić, koji se i sam bavi restauracijom fića kaže da se danas radi pet varijanti, a najomiljenije su kabriolet, sportski tip i fićo čija se vrata otvaraju odnapred.

Kaže da u Kragujevcu ima nekoliko vlasnika najstarijih modela fiće iz 1964. godine.

U autorskom tekstu Gradske turističke organizacije Kragujevac navodi se da je prvi fićo proizveden u fabrici “Zavodi Crvena Zastava” u Kragujevcu, 18. oktobra 1955. godine, po licenci italijanskog Fijata. Od 1962. godine počinje proizvodnja Zastave 750M. Tokom 30 godina, od 1955. do 1985. godine radnici kragujevačke fabrike automobila proizveli su skoro milion fića, tačnije 923.487 primjeraka ovog automobila.

Posljednji fićo proizveden je u Kragujevcu 18. novembra 1985. godine i bio je crvene boje.

(B92)

Danas objavljeno

BMW najavljuje električni M model tokom 2021. godine

V.R.

Ovo su najpopularniji polovni automobili

V.R.

Harman ExPs koncept

V.R.

Ostavite komentar