Fiat-Chrysler će u SAD platiti 40 miliona dolara kazne - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Fiat-Chrysler će u SAD platiti 40 miliona dolara kazne

Uhvaćen „na djelu“, italijansko-američki „Fiat-Krajsler“ je pristao da plati 40 miliona dolara kazne u poravnanju s regulatorima SAD za hartije od vrijednosti, prenosi Beta.

Oni su otkrili da je čitavih pet godina varao investitore prikazujući im broj prodatih vozila kao veći nego što je stvarno bio. Taj proizvođač automobila to nije priznao, ali ni negirao navode agencije, navodi se u saopštenju.

„Ovaj slučaj naglašava potrebu da kompanije istinito iznose ključne pokazatelje svog rada“, izjavila je Antonia Hion, pomoćnica direktora Komisije za hartije od vrednosti. „Fiat-Krajsler“ je rekao da je usavršio svoj postupak izveštavanja o prodaji i ocenio da kazna neće imati velikog uticaja na njegove finansijske izveštaje.

Agencija je saopštila da se taj proizvođač automobila hvalio nizom povećanja prodaje u toku 2016. godine, iako povećanja u stvari nije bilo još od septembru 2013. godine.

Kada je kompanija objavila podatke o prodaji tokom 2016. godine, saopštila je da navodno ima i „rezervu“ prodatih automobila koji su isporučeni velikim kupcima, poput kompanija za iznajmljivanje automobila, ali nisu evidentirani kao prodaja. Kompanija ih je tako evidentirala da bi po potrebi poslovanje predstavila boljim nego što je bilo ili da bi prikrila neuspehe prodaje. Za razliku od tada, „Fiat-Krajsler“ kaže da sada beleži prodaju čim se vozila isporuče kupcima.

„Fiat-Krajsler“ je i pod saveznom istragom zbog nelegalnog plaćanja zvaničnicima sindikata putem centra za obuku, i pod krivičnom istragom zbog optužbi da su njegovi kamioni na dizel pogon programirani da varaju na testovima izduvnih gasova.

Izvor: AutoBlog.rs

Danas objavljeno

Koji električni automobili mogu da pređu najviše kilometara prije pražnjenja baterije?

V.R.

Sve više domaćinstava u Beču nema automobile

V.R.

Novi Toyotin mini model stiže iz Češke

V.R.

Ostavite komentar