Fiat će proizvoditi samo električne automobile - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Fiat će proizvoditi samo električne automobile

Do kraja ove decenije Fiat će proizvoditi samo električne modele automobila, potvrdio je izvršni direktor Olivije Fransoa.

“Istražujemo područje održive mobilnosti za sve: ovo je naš najveći projekat. Izmedju 2025. i 2030. godine naša će linija proizvoda postepeno postajati samo električna. To će biti radikalna promena za Fiat”, naveo je Fransoa u saopštenju.

Njegovo saopštenje upućeno je neposredno uoči Svetskog dana zaštite životne sredine koji se danas obeležava.

Pre nešto više od godinu dana Fiat je predstavio svoj novi, potpuno električni 500e model, a Fransoa je naveo da je u finalnoj fazi razvoja i sportska električna Abart verzija za “500e”, prenosi portal Klix.

Ova najava je povezana sa sastankom koji je Fransoa imao sa arhitektom Stefanom Boerijem, možda najpoznatijim po rezidencijalnim kulama Bosko Vertikale u Milanu prekrivenim drvećem i rastinjem.

Njih dvojica razgovarali su o potrebi hitnih promena u urbanim predelima za koje je Boeri rekao da su odgovorne za 70 posto globalnih emisija CO2.

“Naša je dužnost da što pre na tržištu imamo ponudu električnih automobila koji ne koštaju više od onih s motorom s unutrašnjim sagorevanjem, a u skladu s padom troškova baterija”, rekao je Fransoa.

Pored toga, Fransoa je takodje rekao da će poznata krovna staza na staroj Fiatovoj fabrici Lingoto u Torinu uskoro dobiti i zelenu transformaciju u vidu visećih vrtova sa 28 000 sadnica.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Audi je predstavio zadnju seriju svog najatraktivnijeg modela

Vanja A

Kupci frustrirani: Moraju da čekaju do 30 mjeseci na isporuku novih modela

Vanja A

Motorola je napravila električni automobil 20 godina pre kompanije Tesla

Vanja A

Ostavite komentar