31. Maja 2022.

Fiat će od jula u Britaniji prodavati samo elektrifikovane automobile

Big Portal

Fiat je najavio da će od 1. jula 2022. izbaciti sve neelektrifikovane verzije iz svog asortimana u Velikoj Britaniji, nudeći samo “lake” hibridne, hibridne i potpuno električne modele. Ovo je još jedan korak ka električnoj budućnosti italijanskog proizvođača automobila koji želi da postane brend samo za EV do 2027.

Prema zvaničnom sajtu kompanije Fiat UK, jedini preostali modeli koji su još bili dostupni sa “čistim” SUS motorima u Britaniji su Tipo i 500X, opremljeni različitim verzijama 1.0-litarskog trocilindarskog benzinskog motora sa turbopunjačem, dok su dizel varijante još ranije ukinute.

Fat podseća da je 2021. zabeležen najveći godišnji porast registracija elektrifikovanih vozila u Velikoj Britaniji, što je znak da su kupci zainteresovani za smanjenje emisije štetnih gasova i ekonomičniju vožnju. Tačnije, došlo je do povećanja od 88,3 odsto kada je reč o čisto električnim vozilima, zatim 43 procenta kod klasičnih hibrida i povećanja od 18,5 procenata kod “lakih” hibrida, u poređenju sa prethodnom godinom.

Elektrifikacija Fiatovog asortimana modela počela je 2020. sa verzijama 500 Hybrid i Panda Hybrid; oba koriste 1.0-litarski trocilindarski motor sa turbopunjačem i 12-voltnim lakim hibridnim sistemom.

Iste godine, Fiat je predstavio potpuno električni 500 koji do sada ostaje njegova jedina EV ponuda.

Konačno, cela linija brenda je postala elektrifikovana početkom 2022. zahvaljujući lansiranju modela 500X Hybrid i Tipo Hybrid, opremljenih 1.5-litarskim četvorocilindarskim motorom sa turbopunjačem i 48-voltnim lakim hibridnim sistemom.

Sledeći korak za Fiat je predstavljanje potpuno električnih modela koji će koristiti od Stellantisovu mehaničku i pogonsku osnovu.

Nova gama će uključivati potpuno električni potkompaktni model kao neku vrstu naslednika Fiata Punto, i tri nova električna krosovera, koji će se pojaviti u periodu 2023-2027.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare