Festival studentskog filma PONOVO U BANJALUCI: Nakon pet godina “DukaFest” se VRAĆA SA STILOM - BIGportal.ba
Banja Luka

Festival studentskog filma PONOVO U BANJALUCI: Nakon pet godina “DukaFest” se VRAĆA SA STILOM

Internacionalni festival studentskog filma “DukaFest“ se vraća nakon pet godina i to u velikom stilu, o čemu govori činjenica da je na ovogodišnji Festival stiglo preko 1.500 prijava iz 91 zemlje.

Povratničko izdanje festivala “DukaFesta” predstaviće projekcije 47 studentskih filmova iz cijelog svijeta, koji će biti prikazani u takmičarskom programu sa 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova.

Kao i prethodnih godina iza organizacije „DukaFesta“ stoji Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Udruženje građana za razvoj i podsticaj kulture „Krov“.

Sedmi „Dukafest“ biće održan od 21. do 24. novembra u Gradskom pozorištu „Jazavac“ u Banjaluci

– S obzirom da se „DukaFesta“ vraća nakon pauze od 2013. godine, možemo reći da Festival sada ulazi u jedan novi život i da pravimo neke nove korake – rekla je portparol Festivala Kristina Šikanić.

Festival je posvećen nesrećno nastradalom studentu filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Dušku Dukiću Duki, po kome „DukaFest“ nosi ime.

– „DukaFest“ se bavi isključivo kategorijom studentskog filma koji je i najaktivniji oblik filmske produkcije u RS. Neki od ciljeva Festivala su afirmacija studenata katedre za filmsku i TV umjetnost, afirmacija Banjaluke i RS u kulturnom i umjetničkom smislu i povezivanje Akademije umjetnosti sa akademijama iz regiona i cijelog svijeta – objasnila je ona.

Program i aktivnosti Festivala namijenjene su svim ljubiteljima filma bez obzira na starosnu dob, ali je posebno fokusiran na mlade ljude, srednjoškolce i studente.
Pored takmičarskog dijela, revijalni dio činiće selekcija animiranih filmova koji će biti podijeljen u dva bloka od po 90 minuta. Drugi dio revijalnog programa ispuniće promocija knjige „Kritički vodič kroz srpski film od 2000. do 2017.“ i „The best Serbian films of the 21st century“ u izdanju Filmskog centra Srbije koje zajednički potpisuju Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević.

– „DukaFest“ ima neskrivene namjere da postane servis za razvoj studentske filmske produkcije i instrument za kulturni i umjetnički razvoj Banjaluke i RS uopšte, te da postane prepoznatljiv brend kojim ćemo se svi ponositi. Tome u prilog ide činjenica da se na Festival prijavio tako veliki broj učesnika – rekla je Šikanićeva.

U toku Festivala dramski odsjek Akademije umjetnosti održaće i prezentaciju za srednjoškolce.

Ovogodišnji žiri čine reditelj Saša Hajduković, te autori Nemanja Ćeranić i Vladimir Tagić koji su nekadašnji učesnici „DukaFesta“.

– Činjenica je da je Banjaluka sredina u kojoj filmska umjetnost kao dio kreativnih industrija nije dovoljno podržana, a ni promovisana, niti je filmska umjetnost dovoljno razvijena. Od osnivanja Akademije do danas, Banjaluka je kada je u pitanju svijet filma, najviše zastupljena kroz studentske filmove. Veliki broj studenata učestvuje na raznim festivalima gdje osvajaju važne nagrade. S obzirom na činjenicu da je pristiglo preko 1500 prijava iz preko 90 zemalja govori o značaju ovog Festivala. Ovakav jedan festival predstavlja mjesto upoznavanja i ostvarivanja saradnje, te smo veoma srećni da smo nakon dugogodušnje pauze uspjeli ponovo da oživimo „Dukafest“ – rekla je dekan Akademije umjetnosti Sandra Dodik

„Dukafest“ je podržan od strane kompanije m:tel.

Razvoj „DukaFesta“ znači razvoj sredine

Saša Hajduković: Činjenica je da su osnivači i organizatori „DukaFesta“ upravo studenti filmskih umjetnosti, tako da imamo najkompetentnije ljude koji se bave problematikom studentskog filma. Cilj Festivala je da se još poveća kritična masa ljudi koji prate i vole film. Da se nastavi sa edukacijom publike i filmskih radnika i da se studentski film predstavi novim generacijama publike. Zato „DukaFest“ ima ambicije da bude manifestacija od šireg društvenog značaja, a mi to možemo omogućiti jer imamo informacije iz prve ruke i odlično poznajemo situaciju i okolnosti u kojima radimo i stvaramo. O tome govori i preko 1500 prijavljenih filmova. I možda najbitnije od svega, „DukaFest“ je zamišljen kao pokretač, to u suštini znači sljedeće, „DukaFest neće čekati razvoj sredine kako bi i sam rastao, već obrnuto. „DukaFest“ se namjerava razvijati kako bi rasla sredina.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 19. avgust 2022. godine

Vanja A

Jedan tender poništen, raspisan drugi: Još se ne zna kada će banjalučka Česma dobiti most

M.

U subotu otvaranje novouređene oaze za odmor uz rijeku Vrabas

M.

Ostavite komentar