8. Maja 2022.

Ferstapen šampionskom vožnjom osvojio Majami

Big Portal

Fantastični Maks Ferstapen je iskoristio maksimalno prednost Red Bula na gradskoj stazi u Majamiju i odneo veliku pobedu ispred dva Ferarija.

Start trke je bio čist, bez kontakta, a Lekler je odlično krenuo i delovalo je kao da će Sajnc u krivini broj 1 zadržati poziciju, ali je Ferstapen sa spoljne strane uspeo da ga obiđe.

Oba vozača Hasa, Šumaher i Magnusen, pokazali su da su spremni da se takmiče sa svima koji su tu i malo po malo dolazili do pozicije za bodove i dok smo gledali ovo, Maks je spremao napad.

Sačekao je svoju šansu i momentalno je iskoristio obišavši Leklera i zauzevši prvu poziciju uz najbrži krug trke već u 16. krugu, dok su Hamilton i Rasel takođe bili dobri i posle zamene pneumatika došli na mesta 6 i 7.

Problemi tehničke prirode nisu obišli Red Bul, Peres je gubio snagu bolida i izgubio mnogo vremena pa mu je pobegao Sainc i delovalo je kao da neće moći da se domogne pobedničkog postolja.

Bilo je zanimljivih dešavanja i obilaženja, a među njima je svakako i potez Džordža Rasela koji je negde u 30. krugu trke uspeo da se domogne pozicije broj 5 ispred Valterija Botasa.

Igra strategije se vodila tokom čitave trke, asfalt je cepao pneumatike, a Red Bul bio najbrži tokom menjanja istih, dok su Ferari i Has bili među sporijima i to se odrazilo na njihove rezultate.

O Alpini, tačnije Okonu i Alonsu se malo pričalo, a obojica su bili u bodovima tokom većeg dela trke, kao i PJer Gasli koji je držao mesto broj 9, mesto između dve Alpine.

U 40. krugu smo bili svedoci kontakta Fernanda Alonsa i Pjera Gaslija i zadnji deo Gaslijev je pretrpeo štetu pa je on pao na pozicij 11 iza Alonsa i Strola, a pretili su i dva Hasa, da bi samo par krugova kasnije Lando Noris udario u Gaslija i završio trku.

Vozilo bezbednosti je izašlo na stazu i to znači da je veliki broj vozača menjao gume u tim momentima, a izdvajamo potez Estebana Okona koji je 15 krugova pre kraja odabrao set mekih pneumatika. Crvene gume za njega.

11 krugova pre kraja je vozilo bezbednosti napustilo stazu i trka je ponovo počela, a odmah smo dobili bitku Red Bula i Ferarija odnosno Peresa i Sainca dok je šansu tražio i Botas, ali teško da je mogao mnogo toga da promeni.

Gasli je trku završio kao i Noris i Žu, a Fernando Alonso je dobio pet sekundi kazne. Videli smo veliku grešku Šumahera koji je “pokupio” Fetela na dva kruga pre kraja i bitka za bodove je završena.

Odlično trkanje smo videli, pa je pobedu odneo Ferstapen ispred Leklera i Sainca, dok je tu iza bio Peres, pa Rasel, Hamilton, Botas, Alonso, Okon i Albon koji je kompletirao Top 10.

https://twitter.com/F1/status/1523409519656595456?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1523409519656595456%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.b92.net%2Fsport%2Fautomoto%2Ff1.php%3Fyyyy%3D2022mm%3D05dd%3D08nav_id%3D2151204

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare