Uz ovaj desert, savjetujemo ti da popiješ i čašu vina prosseco ili šampanjca.
Sastojci:
Baza od keksa:
- 20 komada (oko 300 grama) keksa (plazma, petit)
- 140 grama neslanog maslaca
Cheesecake krema:
- 300 ml vrhnja
- 500 grama punomasnog krem sira
- 75 grama šećera u prahu
- 300 grama otopljene čokolade
- 5 Ferrero Rocher čokoladica, isječenih na komadiće
- 1 kašika ekstrakta vanilije
Dekoracija:
- 4-5 kašika Nutelle
- 10 Ferrero Rocher kuglica
- 100 grama otopljene mliječne čokolade
Priprema:
Otopi maslac, te u blenderu usitni keks. Spoji otopljeni maslac i komadiće keksa, dok se dobro ne sjedine.
Sve zajedno položiti na dno kalupa za torte, pritisnuti čašom ili kašikom dok se sve fino ne poveže. Ostaviti u frižideru 10-15 minuta.
Za kremu, umutiti punomasni krem sir sa vrhnjem i ekstraktom vanilije. Dodati šećer u prahu i miksati dok se sve zajedno ne sjedini i postane jedna cjelina. Dodati istopljenu čokoladu i usitnjene Ferrero Rocher čokoladice, te nastaviti sa miješanjem.
Dobijenu smjesu staviti na bazu od keksa i staviti u frižider najmanje 4 sata da se ohladi (može i tokom noći).
Kada je cheesecake završen, otopi Nutellu u mikrotalasnoj na 20 sekundi ili je stavi u lončić i rastopi na vrlo blagoj vatri 2 minute, dok ne postane tečna.
Ostavi da se Nutella malo ohladi prije nego što je iskoristiš za dekoraciju i rasporediš po vrhu torte. Ukrasi cheesecake preostalim Ferrero čokoladicama i posluži desert ohlađen.
Ultra.ba