Ferrari F40 slupan tokom test vožnje - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Ferrari F40 slupan tokom test vožnje

Jedan od kultnih supersportskih automobila danas je rijetkost, od 1987. do 1992. godine proizvedeno je samo 1311 primjeraka, a njegov 2.9 litarski V8 motor sa 478KS je pravo umjetničko djelo, koje i danas performansama izaziva respekt.

Samo ove godine dva F40 su pretrpela teške oštećenja, jedan je izgorio u Monte Karlu, a ovaj drugi je nastradao u Nerangu u Australiji. Pretpostavlja se da je Ferrari bio na prodaju i da ga je potencijalni kupac testirao prije kupovine. Međutim, završio je uz put s brojnim iskrivljenim ili iščupanim stubićima saobraćajnih znakova. Vozaču, na sreću, nije ništa.

Šteta na Ferrariju je, naravno, ogromna, slomljen je i prepoznatljivi zadnji spojler, a vozač kao da je zaboravio da sedi u bolidu bez elektronskih pomagala. U F40 nema elektronske kontrole stabilnosti i drugih elemenata aktivne bezbjednosti. Odnosno, jedini od njih je umijeće vozača, koji bi trebalo da zna kada ne treba pretjerivati s pedalom gasom i oprezno dozirati upravljač.

Polovni F40 se procjenjuju na oko 1.3 miliona dolara, a tek treba da se vidi sa li će ovaj primjerak u opsežnu rekonstrukciju!

(Revijahak.hr)

Danas objavljeno

Kaciga od 20 dolara je mogla da spriječi 1,4 miliona smrtnih slučajeva u posljednjih 12 godina

Vanja A

„Made in Germany“: nova Opel Astra budi emocije

Vanja A

Kako se pravilno čuvaju ljetnje gume

V.R.

Ostavite komentar