1. Novembra 2021.

Ferrari dobio parnicu protiv Mansorya

Big Portal

Naime, italijanski proizvođač superautomobila je izveo nemačkog tjunera pred sud, tvrdeći da je kopirao dizajn Ferrarija FXX K u kreaciji body kita za 4XX Siracusu, koji se bazira na Ferrariju 488 GTB, piše Jutarnji.hr.

Iako je u početku parnica bila u Nemačkoj, između Ferrarija SpA protiv Mansory Designa i Holding GmbH-a zbog ‘kršenja prava na neregistrovani dizajn’, slučaj je završio na Sudu Evropske unije u Luksemburgu. Prema Rojtersu, najviši evropski sud je stao na Ferrarijevu stranu, tvrdeći da poseduje pravo na dizajn FXX K-a i ‘prepoznao kršenje autorskih prava u slučaju Mansoryjevog tjuning kita’.

Ono što je Ferrariju zasmetalo kod 4XX Siracuse je deo haube u slova V te prednji branik. Body kit zaista pokušava da imitira FXX K s vrlo sličnim oblikom na usisnicima branika, baze inspirisanom Formulom 1 u sredini, te razdelnikom od ugljeničnih vlakana koji se ‘stapa’ s crnim delom haube.

Mišljenje suda o predmetu je izraženo u dokumentu C-123/20, u kojem stoji: ‘Vidljivi deo proizvoda, definisan određenim linijama, konturama, bojama, oblikom ili teksturom, čini izgled (…) dela proizvoda, u smislu te odredbe, koji može da bude zaštićen kao dizajn (…)’. Drugim rečima, dizajn nekog proizvoda može da bude zaštićen kao autorsko pravo.

Ostaje nejasno koja je sudbina 4XX Siracuse – da li će automobil biti povučen s tržišta, ili će Mansory morati da isplati Ferrarija. Bilo kako bilo, slučaj šalje jasnu i snažnu poruku tjuning kućama.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: arhiva Autoblog.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare