Feraget: Tužba protiv Davora Dragičevića je bila nonsens - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Feraget: Tužba protiv Davora Dragičevića je bila nonsens

Osnovni sud u Banjaluci četvrtog decembra odbio je kao neosnovan tužbeni zahtjev Đorđa Rađena za klevetu protiv Davora Dragičevića. Rađen je zahtijevao da mu Dragičević isplati 5. 000 KM, plus kamate, za navodnu duševnu bol.

O apsurdnosti samog postupka, ali i značaju nedavne presude u korist Dragičevića, advokat Ifet Feraget u razgovoru za BUKU rekao je kako je to u potpunosti očekivana odluka. A ujedno je i sam ranije govorio kako je takva pravna tužba nonsens.

“Podnijeti tužbu za klevetu u situaciji kada djelotvorna istraga nije ni pokrenuta potpuno je apsurdno. Svi znamo da je David ubijen,a prije toga otet i mučen. I da postoje okolnosti povezanosti pripadnika MUP-a Republike Srpske sa njegovim ubistvom. Obzirom da se cijela priča ‘preselila’ u ulicu Velibora Janjetovića Janje, zahvaljujući Đorđu Rađenu, sasvim je logično bilo i opravdano da otac sumnja i on je takvu sumnju i javnu iskazivao. Međutim, u situaciji kada djelotvorna istraga nije provedena, nekoga kažnjavati zbog klevete, zato što država ne sprovodi istragu vezano za to ubistvo, bilo bi pogotovo jedna pravna glupost i zastrašujuća po samu budućnost. U skladu s tim, pozdravljam odluku suda”, izjavio je Feraget.

Dodao je kako nije siguran da li je to nada u bolje sutra, ali je zadovoljan odlukom suda. Osim toga, prokomentarisao je kako je sasvim jasno nakon Pribeovog izvještaja da treba da uslijede promjene.

“Nakon ovog izvještaja Pribea, sasvim je jasno da su na roditeljskom sastanku dobili potpuno loše ocjene, a u moje vrijeme se nakon ovakvih ocjena nakon roditeljskog sastanka nije ni išlo kući. Bolje je bilo da se negdje sklonite. Ali vidjećemo je li to nada za bolje sutra, sad su na potezu VSTV i zakonodavstvo, ali u svakom slučaju pozdravljam ovakvu odluku.”

Feraget se ujedno osvrnuo i na nedavne prekršajne prijave sa kaznom od 500 KM svim građanima koji su prije sedam dana došli ispred Osnovnog suda u Banjaluci kako bi dali podršku ljudima kojima se sudilo za dešavanja od 30.12.2018.godine. Rekao je kako su i to pravne gluposti i zloupotrebe službenih ovlaštenja, ali i okrutna i bezobzirna primjena prava.

“To je samo očajnički potez vlasti Republike Srpske, a ništa bolja situacija nije ni u Federaciji, jer govorimo o dva ubistva koja nisu riješena, ali u RS-u je gore stanje po pitanju slobode okupljanja i kretanja. Toga nema u FBiH. To je samo bezobzirna primjena prava, u pokušaju da se oni koji su odgovorni za ubistvo Davida Dragičevića na taj način zaštite. To je nedopustivo. Vidjeli smo da pravosuđe ne funkcioniše, ali očekujemo da i takvo nefunkcionalno prepozna značaj osnovnih ljudskih prava. To su pravo na slobodu okupljanja, izražavanja, prema tome i to će nekad završiti u Strazburu”, zaključio je Feraget za BUKU.

(BN)

Danas objavljeno

Dodik: Četvrti delegat u Domu naroda BiH bitan radi zaštite nacionalnih interesa Srpske

Vanja A

Šef srpskog podzemlja sletio u Beograd: Luka Bojović stigao u Srbiju nakon 10 godina

Vanja A

Dačić: Zbog mogućih terorističkih napada izbjegavati putovanje u Tursku, posebno u Ankaru

Vanja A

Ostavite komentar