14. Decembra 2019.

Feraget o slučaju “Memić”: Sud nije naredio novo vještačenje

Big Portal

On je istakao da je nakon što je postupajući tužilac Sead Kreštalica na današnjem nastavku glavnog pretresa pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, koji se vodi protiv optuženih Ljube i Bekrije Seferović, dostavio sudu nalaz vještaka saobraćajne struke Ištvana Bodala iz Novog Sada, te predložio da sud izvrši uvid u taj nalaz i pozove tog vještaka radi pojašnjenja njegovog navodnog učešća u izradi nalaza i mišljenja Centra za vještačenje Zenit iz Banjaluke, sudija Kantonalnog suda u Sarajevu Igor Todorović bio više nego jasan kada je tužiocu Kreštalici jasno rekao da nalaz Instituta za forenziku i projektovanje Ištvan Bodalo nema potpisa vještaka, nema datuma niti pečata.

Feraget je dodao da sudija Kantonalnog suda u Sarajevu Igor Todorović ponovo bio više nego jasan kada je tužiocu Kreštalici rekao kako zna da je sud dao naredbu timu vještaka kojeg čine Dragan Salić, Aleksandar Jefić i Slaviša Stojinić, a koji je upotpunjen od doktora Vlade Markovića.

Iz prethodno navedenog, prema riječima Ifeta Ferageta, je i više nego jasno da Kantonalni sud u Sarajevu nije odredio novo vještačenje u predmetu Džena Memić.

– Važno ja naglasiti da je nalazom Centra za vještačenje Zenit Banjaluka, koji je pred sudom prezenitran 15. novembra 2019. godine, već utvrđeno da se saobraćajna nesreća nije desila, kao što je to prethodno svojim nalazom utvrdio i Mirsad Kulović. Napominjem da je protiv tužioca Seada Kreštalice otac ubijenog Dženana, Muriz Memić, 5. oktobra 2018. godine podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, kao i protiv ostalih osam tužilaca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koji su radili na ovom predmetu, na čelu sa tadašnjom glavnom kantonalnom tužiteljicom Dalidom Burzić, te velikog broja policijskih službenika MUP KS i sudskih vještaka te da je Tužilaštvo BiH već otvorilo istragu protiv određenih lica. Ovo tužilaštvo treba vršiti provjeru svih navoda vezano za ‘navodni nalaz vještaka iz Novog Sada’ – stajališta je Feraget.

On je na kraju naglasio da se morao oglasiti u javnosti radi potpunog i tačnog informisanja javnosti s obzirom na to da se, kako kaže, plasiraju informacije koje mogu imati štetan uticaj na tok i ishod ovog sudskog postupka.

(Klix)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare