13. Jula 2019.

Fejsbuku rekordnih pet milijardi dolara kazne

Big Portal

Američka Savezna komisija za trgovinu donijela je odluku da kompanija “Fejsbuk” bude kažnjena sa pet milijardi dolara zbog kršenja prava na privatnost, javili su danas američki mediji.

Savezna komisija za trgovinu vodi istragu protiv “Fejsbuka” zbog odavanja ličnih podataka korisnika ove mreže konsultantskoj kompaniji “Kembridž analitika”.

Odluka o kazni za popularnu društvenu mrežu odobrena je sa tri glasa “za” poslanika Republikanske stranke, dok su “protiv” bila dva poslanika Demokratske stranke.

Američki dnevnik “NJujork tajms” piše da su demokrate tražile strožiju kaznu, kao i da su njihove stranačke kolege kritikovale regulativu kao neadekvatnu.

Izvori navode da na kazni još treba da radi građansko odjeljenje Ministarstva pravosuđa i da nije poznato koliko će to trajati.

Ukoliko bude potvrđena to će biti najviša kazna koju je Savezna komisija odredila tehnološkoj kompaniji.

“Fejsbuku” se stavlja na teret da je omogućio sveobuhvatno stavljanje ličnih podataka o desetinama miliona korisnika na uvid kompaniji koja je koristila te informacije za usmjeravanje političkog marketinka u Americi.

Kompanija je u Velikoj Britaniji kažnjena maksimalnom kaznom od 500.000 funti povodom sakandala sa “Kembridž analitikom”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare