Federiči: Ne postoji opasnost od eskalacije - BIGportal.ba
Region Vijesti

Federiči: Ne postoji opasnost od eskalacije

Komandant KFOR-a Franko Federiči izjavio je da je bezbjednosna situacija na Kosovu i Metohiji mirna i da ne postoji opasnost od eventualne eskalacije. Komentarišući jučerašnje incidente kada je kosovska policija koristila bojevu municiju tokom nereda, a jedan Srbin teško ranjen, Federiči je rekao da je “kosovska policija sprovela operaciju širom Kosova na koju ima pravo”.

– Nije to bilo samo na sjeveru, već i u drugim gradovima koji nisu na sjeveru. Misija KFOR-a koju vodi NATO je u kontaktu sa svima koji se bave bezbjednošću i institucijama na Kosovu. Nastavljamo da nadgledamo situaciju i postupaćemo u skladu sa Rezolucijom 1244 UN – izjavio je Federiči za televiziju Tanjug.

Upitan da prokomentariše veliki broj napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, Federiči je naglasio da je bezbjednosna situacija pod kontrolom.

– Nastavljamo da imamo blizak kontakt sa svima na Kosovu, da održavamo fleksibilan stav na terenu i nadgledamo situaciju vrlo pažljivo. U skladu sa onim što mi znamo, nemamo razloga da vjerujemo da bi moglo da dođe do eskalacija koje bi dovele do etničkih tenzija – rekao je on.

Federiči je neposredno pred odlazak sa funkcije komandanta KFOR-a rekao da su incidenti došli iz poteškoća ljudi koji se tiču ekonomskih razloga i pandemije, a povod za to nije bila mržnja sa bilo koje strane.

Federičija će na mjestu komandanta Kfora sutra zamjeniti brigadirni komandant iz Mađarske Ferenc Kajari.

Danas objavljeno

Skupština Srbije: Prijedlog rezolucije o Srebrenici ne može na dnevni red

M.

Zatvara se fabrika u Laktašima, radnici ostaju bez posla

M.

Srbija: Preminulo još 57 osoba, novih 7.664 slučajeva zaraze

M.

Ostavite komentar