Federalni parlamentarci danas raspravljaju o stanju u Zavodu Pazarić - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Federalni parlamentarci danas raspravljaju o stanju u Zavodu Pazarić

Tematska sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja će biti posvećena stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić te ustanovama sličnog tipa iz federalne nadležnosti bit će održana danas.

Srodne ustanove su zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin i Bakovići, Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanova iz djelokruga socijalne zaštite – Ljubuški.

Parlamentarna rasprava isključivo o ovoj problematici zakazana je nakon šokantnih tvrdnji o stanju u pazarićkom zavodu, koje od prve polovine septembra izazivaju buru u javnosti.

O stanju o Zavodu Pazarić prvi je progovorio direktor Redžep Salić koji je nakon imenovanja zatekao katastrofalno stanje u ovoj federalnoj ustanovi. U emotivnom obraćanju parlamentarcima 11. septembra 2019. godine optužio je prošle uprave Zavoda Pazarić za lažiranje finansijskih izvještaja, čak i za malverzacije poput trgovine kurbanima.

Dva mjeseca kasnije, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić objelodanila je na konferenciji za medije šokantne fotografije i snimak o djeci vezanih ruku ili zavezane noge za namještaj.

U međuvremenu, Vlada Federacije BiH po pritiskom javnosti smijenila je Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić, ali i direktora Redžepa Salića koji je prvi progovorio o kriminalu u zavodu i koji se na poziciji direktora nalazi svega nekoliko mjeseci.

Dan pred sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH smijenjeni Upravni odbor Zavoda Pazarić donio je rješenje kojim razrješava Redžepa Salića dužnosti direktora. Ovo je omogućeno jer Vlada FBiH nikada nije imenovala novi Upravni odbor Zavoda Pazarić tako da smijenjeni članovi odbora nastavljaju obnašati funkcije sve do imenovanja novih.

Salić je jučer zakazao konferenciju za medije na kojoj je okrivio direktno federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču za stanje u Zavodu Pazarić pozivajući na njegovu smjenu. Kako kaže, Drljača je morao biti upućen u brojne malverzacije jer se sav kriminal dogodi upravo za vrijeme njegovog ministarskog mandata.

Odluku smijenjenog Upravnog odbora Zavoda Pazarić kojom se Salić razrješava dužnosti direktora potrebno je da potvrdi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Klix.ba

Danas objavljeno

SAD: Pojačane mjere oko kongresa nekih saveznih država

M.

Navaljni uhapšen odmah po slijetanju u Moskvu

M.

Gdje državljani BiH mogu putovati, a gdje ne?

M.

Ostavite komentar