Federacija BiH sprema proizvodnju rusku vakcinu u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Federacija BiH sprema proizvodnju rusku vakcinu u BiH

Federacija BiH trenutno nema dovoljno vakcina da bi provodila masovniju imunizaciju, a trenutne količine koje smo dobili ili kupili putem COVAX mehanizma su dovoljne tek za zdravstvene radnike i dio starije populacije.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će u saradnji s Veterinarskim fakultetom u Sarajevu pokušati pokrenuti proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V u Bosni i Hercegovini, saznaje Klix.ba od izvora iz entitetske vlade.

U ostvarivanju ovog cilja, federalna vlast je navodno već provela pojedine aktivnosti. Prema spomenutom izvoru, vakcine bi proizvodio Veterinarski fakultet, a potrebna proizvodna tehnologija bi bila kupljena u Njemačkoj.

To podrazumijeva da će nadležni od Rusije kupiti tzv. “Know How”, tj. podatke o tome kako se vakcina proizvodi. Navedene informacije smo provjerili kod dekana Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Muhameda Smajlovića, koji nam je kratko odgovorio.

“Nemam komentar na tu informaciju. Tu informaciju morate tražiti od Vlade FBiH. Takve stvari ne smijemo objavljivati – ni da jeste, ni da nije. Sada zaista nemam komentar”, izjavio je Smajlović.

U međuvremenu, federalna vlast još ne uspijeva nabaviti vakcine direktno od proizvođača. Prvo je pokušala kupiti upravo vakcine Sputnik V, a u međuvremenu je saopštila da će pokušati kupiti i vakcine iz Kine.

Trenutno se čeka okončanje započetog procesa za nabavku kineske vakcine, a započeta je i procedura za nabavku Pfizera. U ovom trenutku se čeka povratna informacija američke kompanije.

Federacija BiH trenutno nema dovoljno vakcina da bi provodila masovniju imunizaciju, a trenutne količine koje smo dobili ili kupili putem COVAX mehanizma su dovoljne tek za zdravstvene radnike i dio starije populacije.

Podsjećamo, Srbija je prva zemlja u regiji koja je osigurala proizvodnju vakcine. Njen Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak će proizvoditi Sputnik V. To isto pokušava veći broj država širom svijeta. Proizvodnja u Srbiji trenutno najtraženije robe na svijetu bi trebala početi 20. maja, a predsjednik ove države Aleksandar Vučić je najavio da bi ove vakcine u upotrebi trebale biti već u junu.

(Agencije)

Danas objavljeno

Bijeljina: Požar u pogonu fabrike “Sava”

Vanja A

Vučić: Za sada ne postoji mogućnost da uvedemo sankcije Rusiji

M.

Nevrijeme i jak grad pogodili dijelove Hrvatske

M.

Ostavite komentar