FBiH: Ubrzan prenos virusa korona u populaciji - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

FBiH: Ubrzan prenos virusa korona u populaciji

U FBiH bilježi se rast broja zaraženih virusom korona i ubrzan prenos virusa u populaciji, sedmodnevna incidenca iznosi 75 oboljelih na 100.000 stanovnika, a dnevni prosjek 236 slučajeva, izjavio je član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva Sanjin Musa.

Musa je naveo da se incidenca gdje je više od 100 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika bilježi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Livanjskom kantonu, u kategoriji od 50 do 100 slučajeva na 100.000 stanovnika su Zeničko-dobojski i Kanton Sarajevo, dok su ostali kantoni ispod 50 slučajeva.

On je naglasio da se od početka septembra prati intenzivnije distribucija kada je riječ o starosnoj strukturi oboljelih, te pojasnio da je to zbog početka školske godine.

  • U septembru je bilo osam odsto zaraženih među djecom i mladima do 18 godina, a u ove dvije sedmice u oktobru školska djeca čine 10,2 odsto u ukupnom broju oboljelih – precizirao je Musa.

Kada je riječ o starijoj starosnoj grupi, on je naveo da se ona uglavnom zadržava na tom nivou da 15 odsto oboljelih čine stariji od 65 godina, te da se infekcija širi većinom među radno sposobnim stanovništvom, zbog čega će se širiti i na druge starosne grupe.

Prema njegovim riječima, važno je da se stanovništvo pridržava mjera i preporuka, jer je nastupila jesen, kada ljudi više borave u zatvorenom prostoru.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez rekao je da se u FBiH neće uvoditi restriktivne mjere, te dodao da će zatvaranje zavisiti od toga kako se građani budu ponašali, odnosno da li će spriječiti širenje virusa korona.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku bi bilo pogrešno otvarati fakultete, prenose federalni mediji.

  • Situacija je ozbiljna, ulazimo u neizvjestan i težak period. Evidentan je ubrzan porast broja slučajeva, ne samo kod nas već i u cijeloj Evropi. Predstoji nam teška borba. Nadamo se da ćemo imati dovoljno razuma i da ćemo ovu borbu dobiti – istakao je Čerkez, te upozorio da je zdravstveni sistem spreman, ali da su njegovi kapaciteti ograničeni.

On je rekao da je u obrazovanju situacija pod kontrolom, te da su škole spremne i za klasičnu i za onlajn nastavu.

Govoreći o obaveznom nošenju maske na otvorenom u Kantonu Sarajevo, Čerkez je naveo da je Krizni štab FBiH propisao da se maske nose u zatvorenom, ali i na otvorenom ako se ne može držati distanca od dva metra, te dodao da kantoni mogu sami pooštravati ili ublažavati mjere.

Danas objavljeno

SIPA uhapsila 16 osoba, oduzeto 20 kilograma spida

M.

Trilateralni sastanak predsjednika Francuske, Njemačke i Srbije sutra u Pragu

M.

Njujork tajms: Ukrajinci organizovali ubistvo Darje Dugine

M.

Ostavite komentar