FBiH napravila korak unazad: Šeranić nezadovoljan ukidanjem mjera - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

FBiH napravila korak unazad: Šeranić nezadovoljan ukidanjem mjera

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić je ponovio još jednom da bi odluka federalnih vlasti da ukinu karantine i da svi građani koji uđu na teritorij BiH, odnosno Federacije BiH dobivaju rješenje o kućnoj izolaciji mogla negativno uticati na kontrolu i nadzor nad osobama koje dolaze iz inostranstva te značajno usložnjava taj proces.

–Republika Srpska je ovu mjeru nadzora s ciljem sprečavanja “uvoza” virusa uvela 16. marta i paralelno s mjerama nadzora u zajednici uspostavila sistem aktivnog nadzora. Ovakva odluka u FBiH je u tom smislu korak unazad – govori Šeranić za Avaz.
Nadzor putnika

Istakao je da će inspektorat RS i dalje nastaviti s nadzorom putnika na graničnim prelazima u RS.

–I dalje će se donositi rješenja za sve putnike za boravak u lokalnim karantinima te preduzimati sve mjere koje usaglase nadležne institucije RS u cilju zaštite građana – pojašnjava.

Naglasio je da u RS polaze od pretpostavke da su svi potencijalno prenosioci virusa te da se u skladu s tom pretpostavkom i ponaša.

–Pratimo dešavanja u regionu, broj oboljelih i mjere koje se donose. Sve mjere koje smo do sada donosili bazirane su na procjeni trenutne epidemiološke situacije, imaju svoje stručno i zakonsko uporište. Mjere koje su na snazi odnose se na svakog pojedinca i na svaku zajednicu, bez izuzetka, i naši apeli da se izbjegavaju veća okupljanja, ma gdje ona bila, stoje i dalje. Ova mjera, kao i mjere lične zaštite donesene su upravo prema epidemiološkim procjenama, odnosno od onog trenutka kada se virus nije više širio isključivo unutar određenih klastera, nego se proširio u zajednicu – objašnjava Šeranić.

Netipičan virus

Još jednom je ministar zdravlja potvrdio da ovaj virus nije tipičan, jer se pojavljuje prvi put u svijetu.

–Biće potreban određen protok vremena da se vide njegove stvarne karakteristike. Trenutno znamo način širenja, put širenja i zbog toga smo u mogućnosti da djelujemo putem preventivnih mjera i da ograničimo puteve kretanja virusa, a tu je najefikasnija mjera izolacija osobe koja je pozitivna na novi korona virus i fizička distanca unutar zajednice. Naravno, to važi i za sprovođenje svih preporuka koje se tiču lične higijene i higijene prostora – naglašava Šeranić.
Apel građanima

Šeranić je ponovo svim građanima uputio jedan apel da se pridržavaju mjera prevencije.

–S pripremama za ovu situaciju krenuli smo već sredinom januara, a do sada smo uspjeli da imamo linearni rast oboljelih, da izbjegnemo eksponencijalni rast i da smanjimo pritisak na zdravstveni sistem, odnosno da smo u mogućnosti da zbrinemo sve pacijente kojima je to potrebno. Nezahvalno je davati bilo kakve prognoze, ali je apel građanima da se pridržavaju mjera prevencije – zaključuje Šeranić.

Srpskainfo
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danas objavljeno

Slovenija: Moraćemo da vratimo lokdaun

M.

“Pozivam Vučića i Kurtija”

M.

Objavljen snimak hapšenja Belivukovih članova – jednog policija našla u stanu, drugog u teretani

M.

Ostavite komentar