FBiH: Mjere kriznog štaba produžene na narednih 14 dana - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

FBiH: Mjere kriznog štaba produžene na narednih 14 dana

U Federaciji BiH produžene su epidemiološke mjere za još 14 dana na preporuku Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Federalna valda je na današnjoj sjednici sjednici usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji kovid 19 u FBiH, kao i naredbe i preporuke, a riječ je o mjerama koje su bile na snazi u prethodnih 14 dana.

Naredbe i preporuke Kriznog štaba donesene su s rokom važenja 14 dana, računajući od danas, saopšteno je iz federalne Vlade.

Vladama kantona i kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva naređeno je, u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona, odnosno opštine, uvođenje restriktivnijih mjera, te da o tome redovno izvještavaju Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

Vladama kantona preporučeno je da, u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona, procjeni rizika, kao i dokumenta “?avnozdravstveni kriterijumi za prilagođavanje javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu kovid 19” uvedu Pravilo vakcinisan/prebolio/testiran /VPT/ za područje kantona i o istom izvijeste Krizni štab.

Krizni štab zadužen je da prati epidemiološku situaciju na području FBiH, kao i uvođenje i provođenje VPT pravila za područje kantona, te ukoliko ocijeni potrebu predlaganja jedinstvenih mjera na području Federacije u vezi sa ovim pravilom, o tome izvijesti Vladu radi donošenja mjere.

U informaciji Kriznog štaba navedeno da je u petoj sedmici ove godine, a u odnosu na sedmicu ranije, zabilježen pad svih indikatora, a najveći pad bilježe broj novopotvrđenih slučajeva kovida i sedmodnevna incidenca.

Na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 308 slučeva na 100.000 stanovnika, dok je prije dvije sedmice iznosila 500,1.

U posljednjih sedam dana incidenca viša od prosječne zabilježena je u Hercegovačko-neretvanskom /743,42/, Zapadnohercegovačkom /422,98/, Tuzlanskom /395,39/ i Kantonu Sarajevo /347/.

U FBiH su na bolničkom liječenju 723 osobe zbog infekcije virusom korona, od kojih je 37 /5,1 odsto/ na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

Prema dostavljenim podacima, od 688 hospitalizovanih osoba s dostavljenim podacima o vakcinalnom statusu, 524 ili 76,2 odsto je nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih, a 164 ili 23,8 odsto potpuno vakcinisanih.

Federalna Vlada dala je saglasnost na Odluku Uprave “BH telekoma” o odobravanju sredstava za nabavku reklamno-promotivnih usluga vezanih za aktivnosti rukometnih reprezentacija BiH, kao i prava emitovanja i eksploatacije sadržaja rukometne Premijer lige BiH u ovoj i narednoj godini, u iznosu od 900.000 KM, bez PDV-a.

Kako je navedeno u ovoj odluci, sredstva su namijenjena za nastupe reprezentativnih rukometnih selekcija /dvije godine po 250.000 KM/, za sponzorstvo i prava prenosa i eksploataciju sadržaja rukometne Premijer lige BiH /dvije sezone po 150.000 KM/ i za ostvarene rezultate – za nastupe muške rukometne reprezentacije BiH na Evropskom i Svjetskom prvenstvu /bonus po 50.000 KM po jednom prvenstvu/.

Danas objavljeno

Bajden: SAD će braniti svaki pedalj teritorije NATO

M.

Lavrov upozorio: “Moraju da shvate, biće sve teže”

M.

Beogradski Blic: Ubijen Radoje Zvicer u Panami

M.

Ostavite komentar