11. Decembra 2020.

FBI to gura pod tepih, “to je gnusno”

Big Portal

Tako se saznalo da se jedan od pomoćnika direktora američkog Federalnog istražnog biroa penzionisa onakon što je optužen da je u pijanom stanju, na stepeništu, neprimereno dodirivao ženu koja mu je bila podređena. Još jedan visoki zvaničnik FBI napustio je biro nakon što je otkriveno da je seksualno maltretirao osam zaposlenih.

I još jedan visoko rangirani agent se penzionisao nakon što je optužen da je ucenom primoravao mladu službenicu na seksualne odnose.

Istraživanje AP-a obuhvatilo je period od proteklih pet godina, uključujući i dve nove tvrdnje koje su ove nedelje iznele žene koje navode da su ih seksualno napali agenti sa višim rangom.

Svi optuženi zvaničnici FBI su po svemu sudeći izbegli da budu disciplinovani, navodi AP, dok je nekoliko prebačeno na drugu dužnost ili se penzionisalo, čime je zadržalo punu penziju i beneficije čak i nakon što su tokom istrage potkrepljene tvrdnje da su počinili seksualni prestup.

Osim toga, zvaničnici federalnih organa za sprovođenje zakona imaju pravo da ostanu anonimni čak i nakon okončanja disciplinskog postupka, što im omogućava da se zaposle u privatnom sektoru ili čak ostanu u vladinoj službi.

“Oni to guraju pod tepih”, tvrdi bivša analitičarka FBI koja je u novoj federalnoj tužbi optužila nadređenog specijalnog agenta da joj je lizao lice i neprimereno je dodirivao na jednoj žurci 2017. godine. Ona je na kraju napustila biro, a pati i od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSD).

Izveštaj AP ne obuhvata sve veći broj visokih zvaničnika FBI koji prethodnih godina nisu prijavili da se zabavljaju sa svojim podređenima – što je alarmiralo istražitelje u Kancelariji generalnog inspektora i pokrenulo pitanja u pogledu politike biroa.

Optužbe o seksualnim prestupima privukle su pažnju Kongresa i aktivista, koji su zatražili da zaposleni u FBI dobiju status uzbunjivača i da se sprovede nezavisna revizija disciplinskih postupaka u birou.

“To je gnusno i naglašava činjenicu da su FBI i mnoge naše institucije i dalje mreže ‘dobrih momaka’. To me ne iznenađuje, jer su u kontekstu seksualnih napada i maltretiranja i dalje u srednjem veku”, naglasila je članica Predstavničkog doma iz Kalifornije Džeki Spir, koja je kritikovala položaj žena u FBI u kojem dominiraju muškarci.

FBI je, s druge strane, u saopštenju naveo da “ima politiku nulte tolerancije prema seksualnom maltretiranju” i da su optužbe protiv nadređenih rezultirale njihovim uklanjanjem s položaja dok se slučajevi istražuju i sude.

Asošijeted pres je tokom razmatranja sudskih zapisnika, izveštaja Kancelarije generalnog inspektora i razgovara za zvaničnicima federalnih agencija za sprovođenje zakona identifikovao najmanje šest optužbi protiv visokih zvaničnika, uključujući protiv jednog pomoćnika direktora i specijalnih agenata zaduženih za cele ogranke FBI. Optužbe su se kretale od neželjenog dodirivanja i nuđenja seksualnih odnosa do prinude.

FBI, kojima ima više od 3.500 zaposlenih, poznat je po tome što ne dozvoljava da se javno govori o takvim optužbama. Poslednji put kada je Kancelarija generalnog inspektora sprovela sveobuhvatnu istragu seksualnih prestupa u FBI, otkriveno je 343 “prestupa” od fiskalne 2009. do 2012. godine, uključujući i tri slučaja “snimanja žena bez odeće, bez njihovog pristanka”.

Najnovije tvrdnje iznesene su više meseci nakon što se 17. žena pridružila federalnoj tužbi u kojoj se iznose tvrdnje o sistemskom seksualnom maltretiranju u akademiji FBI za obuku, u Kvantiku u Vidžiniji.

U tužbi se tvrdi da su instruktori, muškarci, iznosili “seksualno obojene” komentare o tome da bi žene trebalo da uzimaju “pilule za kontracepciju da bi kontrolisale svoja raspoloženja”, zatim da su pozivali žene koje su obučavali u svoje domove i otvoreno ih vređali.

U jednoj od novih tužbi koja je podnetna u sredu, bivša službenica FBI tvrdi da se nadređeni specijalni agent penzionisao bez kazne i otvorio advokatsku kancelariju čak i nakon što ju je “zatvorio, mučio, maltretirao, ucenjivao, pratio i pribegavao manipulacijama” da bi je primorao na “seksualne odnose bez njenog pristanka”.

AP je odlučio da ne objavljuje ime i lokaciju optuženog specijalnog agenta da bi zaštitio identitet žene.

Jedan takav slučaj odnosio se i na Rodžera C. Stentona, koji je pre iznenadnog odlaska u penziju bio pomoćnik direktora Kancelarije za insajderske pretnje, odseka FBI u sedištu u Vašingtonu, koji je zadužen za pronalaženje ljudi koji cure informacije i za zaštitu podataka o nacionalnoj bezbednosti.

Prema izveštaju generalnog inspektora, u koji je AP imao uvid zahvaljujući zahtevu o pristupu javnim informacijama, Stenton je optužen da je u pijanom stanju vozio kući službenicu kojoj je bio nadređen, posle jedne žurke. Žena je istražiteljima kazala da ju je, kada su stigli u njenu zgradu, Stenton neprimereno dodirivao pre nego što je uspela da pobegne.

Ranije ove godine, generalni inspektor utvrdio je da je specijalni agent zadužen za ogranak FBI u Olbaniju, u državi Njujork, Džejms N. Hendriks seksualno maltretirao osam podređenih.

Hendriks takođe nije imenovan u izveštaju inspektora, uprkos zaključku istrage. Identifikovan je u septembru u medijima, a njegovu umešanost u slučaj za AP je potvrdio jedan njegov aktuelni i jedan bivši kolega.

Hendriks sada piše blog u kojem se pohvalno izražava o svojoj službi u FBI, ali ne pominje optužbe o nedoličnom ponašanju. Ni on nije odgovorio na zahtev za komentar.

U izvštaju je i ime Čarls Dik, nadređeni specijalni agent u Akademiji za obuku FBI koji je seksualno napao agentkinju koju je AP predstavio kao “Beki”, naravno pod lažnim imenom, na jednoj žurci.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare