Fazlić: Po šumama 1.500 migranata, stanovništvo u strahu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Fazlić: Po šumama 1.500 migranata, stanovništvo u strahu

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je da se po šumama nalazi oko 1.500 migranata, zbog čega je stanovništvo u strahu.

On je poručio da nekadašnja fabrika “Bira” u Bihaću nikada više neće biti mjesto za smještaj migranata.

“To je naš uslov da se rješava migrantska kriza, jednom su nas prevarili, više neće”, rekao je Fazlić za BHT1.

Prema njegovim riječima, Grad Bihać je sa Međunarodnom organizacijom za migracije /IOM/ u aprilu, početkom epidemije virusa korona, postigao dogovor da se migranti privremeno smjeste u migrantski kamp “Lipa”, gdje su trebali ostati najduže do septembra.

“Početkom epidemije cilj je bio povući migrante s ulica, a Bihać je učestvovao u finansiranju sa pola miliona KM, te je dao svoje zemljište”, rekao je Fazlić.

On je istakao da je do decembra bilo dovoljno vremena da se poprave uslovi u “Lipi”, ocijenivši da je IOM možda namjerno izazvao trenutnu situaciju.

Fazlić je naveo da nisu tačne informacije da u “Lipi” nije bilo vode, te da je grad uspio sprovesti vodu u skladu sa svojim kapacitetima, ali da to nije bilo dovoljno.

On je naglasio da su iz Brisela govorili da će migranti ostati u “Lipi” do septembra, te dodao da su tek sad pokušali da poprave situaciju.

“Dali smo sve, a sad kažu da ih primimo u urbani dio grada, to ne dolazi u obzir”, zaključio je Fazlić.

Šatorski kamp za migrante “Lipa” kod Bihaća stradao je prije dva dana u požaru, nakon čega su migranti smješteni u njemu ostali pod vedrim nebom.

Savjet ministara donio je početkom sedmice odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata “Lipa”, na području Bihaća, koji će biti montažni objekat kontejnerskog tipa i kapaciteta 1.500 osoba.

Do okončanja građevinskih radova u “Lipi” predviđeno je da migranti budu smješteni u “Biri”, čemu se protive vlasti Unsko-sanskog kantona i građani Bihaća.

Danas objavljeno

London šalje svog čoveka na Balkan; “Ne smemo da dozvolimo nasilje”

M.

U Srpskoj 14 preminulih, zaraženo još 146 osoba

M.

Tramp bio pozitivan prije debate sa Bajdenom

M.

Ostavite komentar