Fauči zove građane da "budu dio riešenja" i da se vakcinišu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Fauči zove građane da “budu dio riešenja” i da se vakcinišu

Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči pozvao je građane da “budu dio rešenja” i da se vakcinišu kada vakcina protiv korona virusa bude dostupna, dok se SAD pripremaju za prvu fazu imunizacije protiv kovid-19, piše CNN.

“Recite sebi da nećete biti osoba putem koje će virus preći da drugu osobu, zaustavite put prenošenju kovid-19”, rekao je juče Fauči izvršnom direktoru “Fejsbuka” Marku Cukenbergu.

U SAD virus se širi velikom brzinom, a u toku prošlog mjeseca 20 puta je zabilježen rekordan broj pacijenata hospitalizovanih zbog kovid-19. Posljednji najviši broj hospitalizovanih pacijenata zabilježen je u ponedjeljak, kada je potvrđeno da se na bolničkom liječenju nalazi 96.039 ljudi.

U zemlji je do sada zabilježeno 13,5 miliona slučajeva kovid-19 i 268.045 smrtnih slučajeva.

Praznična okupljanja predstavljaju veliki rizik od širenja virusa od strane asimptomatskih pacijenata, a sa tim na umu zvaničnici se pripremaju za prvu fazu vakcinacije protiv kovid-19.

Vakcine koje su izradile kompanije “Fajzer” i “Moderna” čekaju na dobijanje dozvole za hitnu upotrebu, a savezne države bi do petka trebalo da se podnesu zahtjev o broju doza “Fajzerove” vakcine.

Vakcine će biti isporučene kada Uprava za hranu i lijekove bude izdala dozvolu za hitnu upotrebu i kada Centar za kontrolu i prevenciju bolesti bude izradio smjernice o prioritetnim grupama za vakcinisanje.

Sa vakcinacijom će se otpočeti tog dana kada vakcine budu isporučene ili narednog, navode nadležni.

Čak i nakon što se u decembru otpočne sa vakcinacijom, dovoljno vakcina za masovniju imunizaciju neće biti do aprila ili maja 2021. godine, rekao je Fauči.

Danas objavljeno

Uragan Jan sve jači dok se približava Kubi

Vanja A

Erdogan: Želimo da organizujemo susret Putina i Zelenskog

Vanja A

Orban: Ako nam EU uskrati sredstva, uzećemo ih od drugog izvora

Vanja A

Ostavite komentar