Fauči zove građane da "budu dio riešenja" i da se vakcinišu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Fauči zove građane da “budu dio riešenja” i da se vakcinišu

Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči pozvao je građane da “budu dio rešenja” i da se vakcinišu kada vakcina protiv korona virusa bude dostupna, dok se SAD pripremaju za prvu fazu imunizacije protiv kovid-19, piše CNN.

“Recite sebi da nećete biti osoba putem koje će virus preći da drugu osobu, zaustavite put prenošenju kovid-19”, rekao je juče Fauči izvršnom direktoru “Fejsbuka” Marku Cukenbergu.

U SAD virus se širi velikom brzinom, a u toku prošlog mjeseca 20 puta je zabilježen rekordan broj pacijenata hospitalizovanih zbog kovid-19. Posljednji najviši broj hospitalizovanih pacijenata zabilježen je u ponedjeljak, kada je potvrđeno da se na bolničkom liječenju nalazi 96.039 ljudi.

U zemlji je do sada zabilježeno 13,5 miliona slučajeva kovid-19 i 268.045 smrtnih slučajeva.

Praznična okupljanja predstavljaju veliki rizik od širenja virusa od strane asimptomatskih pacijenata, a sa tim na umu zvaničnici se pripremaju za prvu fazu vakcinacije protiv kovid-19.

Vakcine koje su izradile kompanije “Fajzer” i “Moderna” čekaju na dobijanje dozvole za hitnu upotrebu, a savezne države bi do petka trebalo da se podnesu zahtjev o broju doza “Fajzerove” vakcine.

Vakcine će biti isporučene kada Uprava za hranu i lijekove bude izdala dozvolu za hitnu upotrebu i kada Centar za kontrolu i prevenciju bolesti bude izradio smjernice o prioritetnim grupama za vakcinisanje.

Sa vakcinacijom će se otpočeti tog dana kada vakcine budu isporučene ili narednog, navode nadležni.

Čak i nakon što se u decembru otpočne sa vakcinacijom, dovoljno vakcina za masovniju imunizaciju neće biti do aprila ili maja 2021. godine, rekao je Fauči.

Danas objavljeno

Dodik pokrenuo peticiju o neprihvatanju nametnutog Inckovog zakona

M.

Zaharova: Rusija Inckovu odluku doživljava kao otvoreni napad na suverenitet BiH

M.

Ljekari saglasni – očekuje se veći broj oboljelih u Srbiji

M.

Ostavite komentar