Fauči smatra da nema potrebe za modifikovanjem vakcina: "Buster doze dJeluju protiv omikrona" - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Fauči smatra da nema potrebe za modifikovanjem vakcina: “Buster doze dJeluju protiv omikrona”

Dodatne doze dostupnih vakcina protiv kovida 19 efikasne su u slučaju omikron soja virusa i deluje da ne postoji potreba za vakcinama specijalizovanim za pojedinačne varijante, izjavio je Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

Odnosno, malo je verovatno da će buster doze morati da se modifikuju da bi posebno ciljale na omikron.

“Naše buster doze deluju protiv omikrona. U ovom trenutku nema potrebe za specifičnom dodatnom vakcinom”, rekao je Fauči, takođe direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

Dok delta varijanta i dalje čini ogromnu većinu slučajeva kovida 19 u zemlji, varijanta omikrona je otkrivena u najmanje 36 država. Trenutno čini oko 3 procenta novih slučajeva, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Dok su proizvođači vakcina rekli da razmatraju razvoj vakcina usmerenih na omikron, Fauči je sugerisao da to možda nije neophodno.

Tokom brifinga u sredu, Fauči je citirao laboratorijske podatke koji pokazuju da treća doza Modernine vakcine protiv kovida 19 povećava sposobnost da neutrališe varijantu omikrona u “znatnom stepenu”. To istraživanje će, kako je rekao, biti dostupno javnosti u narednim danima ili nedeljama.

Prošle nedelje,Fajzer i njegov partner Bajontek rekli su da je njihova analiza uzoraka krvi u laboratoriji pokazala da treća doza njihove kovid vakcine nudi snažnu zaštitu od varijante omikrona.

Uprkos obećavajućim podacima, spoljni stručnjaci su rekli da je od ključne važnosti za farmaceutske kompanije da nastave da istražuju preformulisane vakcine u slučaju da budu potrebne nove vakcine kako virus mutira, prenosi NBC News.

Danas objavljeno

Čudesne moći karanfilića: analgetik, afrodizijak, aromatik, antiseptik, borac protiv holesterola…

M.

Najslađi jesenski doživljaj: Sočna torta od lješnjaka, krušaka i meda

Vanja A

Ljekari tvrde da kafa može da nam produži život

Vanja A

Ostavite komentar