Fauči poručio Amerikancima: Sledeće dve nedelje su ključne - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Fauči poručio Amerikancima: Sledeće dve nedelje su ključne

Vodeći američki epidemiolog rekao u Kongresu da je porast broja zaraženih u SAD zabrinjavajući, kao razlog naveo prebrzo otvaranje nekih država

Entoni Fauči, član Trampovog kriznog štaba, svedočio je danas u Kongresu sa još trojicom medicinskih eksperata o tome kako je država odgovorila na epidemiju koronavirusa.

Njegovo svedočenje pratile su vesti o porastu broja zaraženih u nekim državama poput Teksasa gde je u utorak prijavljeno rekordnih 5,000 novih slučajeva.

Fauči je kongresmenima rekao da su podaci uznemirujući i objasnio ih je prebrzim otvaranjem, neadekvatnim testiranjem i odsustvom praćenja kontakta zaraženih,

Njegove ocene u suprotnosti su sa optimističkim izjavama predsednika Trampa.

„Sledeće dve nedelje su ključne za naša nastojanja da odgovorimo na porast broja zaraženih u Floridi, Teksasu, Arizoni i nekim drugim državama.”

Broj preminulih u Americi je opao, ali Fauči kaže da s tim podatkom treba biti pažljiv jer taj broj kasni za brojem zaraženih.

On je izrazio oprezni optimizam u pogledu razvoja vakcine za koju misli da bi mogla da bude spremna početkom sledeće godine, uz nadu da će već na jesen biti omogućena masovna testiranja u lekarskim ordinacijama.

Reagovao je i na izjavu predsednika Trampa na mitingu u Talsi da treba smanjiti broj testiranih pa će se smanjiti i broj zaraženih rekavši da takve savete nikada nisu davali i da su planovi stručnjaka upravo obrnuti.

rts

Danas objavljeno

TRAGEDIJA U požaru u domu za stare poginulo najmanje 15 ljudi

D

PRIJAVLJENO 466.000 OSOBA U Srbiji do sada vakcinisano 76.232 građana

D

POZIV GRAĐANIMA DA ISKORISTE PRILIKU Tegeltija, premijeri Srpske i FBiH spremni da prime vakcinu protiv virusa korona

D

Ostavite komentar