Farmeri lažirali podatke, od sad kontrola satelitom - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Farmeri lažirali podatke, od sad kontrola satelitom

Svaki četvrti kontrolisani poljoprivrednik u Srpskoj lažirao je podatke kada je riječ o prijavljenim površinama pod usjevom merkantilne pšenice, zbog čega su im iz Agencije za agrarna plaćanja RS poručili da će biti sankcionisani.

“Svi korisnici koji su dali netačne podatke u prijavi za sjetvu merkantilne pšenice, će biti sankcionisani tako što će imati pasivan status u naredne dvije godine, odnosno u tom periodu neće imati pravo na bilo koju vrstu podsticaja propisanih Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela”, saopšteno je iz Agencije.

Napominju kako od ove godine, pored uobičajenih kontrola, dodatnu kontrolu vrše i softverskim sistemom „etFarm“, gdje su podaci elektronskog katastra i podaci iz registra poljoprivrednih gazdinstava povezani sa satelitskim snimcima, što značajno olakšava identifikaciju prijavljenih sjetvenih površina na terenu.

Pored kontrole sjetvenih površina pod merkantilnom pšenicom, ovim sistemom će se nastaviti sa kontrolama sjetvenih površina zasijanih uljanom repicom, suncokretom i sojom.

Inače, prema podacima iz Agencije od 145 korisnika, njih 47 je dalo potpuno tačne podatke, kod 60 postoje određena neslaganja dok je kod 38 uočeno potpuno neslaganje prijavljenih površina sa stanjem na terenu.

(Capital)

Danas objavljeno

Stogodišnjak, bivši čuvar logora, osuđen na pet godina zatvora

M.

Vučić razgovarao sa ambasadorom SAD-a Hilom

M.

Mladić u Požegi skinuo srpsku zastavu

M.

Ostavite komentar