Faraoni u zlatnim kočijama prošli Kairom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Faraoni u zlatnim kočijama prošli Kairom

U Egiptu je sinoć održana svečana parada i proslava povodom premještanja 22 dragocjene mumije iz starog muzeja u centru Kaira do novog zdanja Nacionalnog muzeja Egipatslke civilizacije koji se takođe nalazi u glavnom gradu.

Ceremonija je osmišljena s ciljem da se prikaže ogromno arheološko nasljeđe i kulturna baština Egipta.

Mumije su transportovane u specijalnim klimatizovanim srakofazima, na kamionima ukrašenim krilima u faraonskim obilježjima, a egipatska artiljerija je ispalila 21 počasni plotun povodom ovog događaja.

Posmrtni ostatci preseljeni su iz Egipatskog muzeja u središtu Kaira, gdje su boravili decenijama, u Nacionalni muzej egipatske civilizacije, otvorenom 2017. na jugu grada.

“Kontrola temperature i vlažnosti biće bolja nego u starom muzeju”, dodala je Ikram, stručnjak za mumificiranje.

Sekenenre Tao II. zvan Hrabri, koji je vladao južnim Egiptom otprilike 1600 godina prije Hrista, bio je u prvoj kočiji, dok je na začelju bio Ramzes IX., koji je vladao u 12. vijeku prije Hrista. Ramzes II. i kraljica Hatšepsut takođe će biti u povorci.

Povorka je krenula u 18 časova po lokalnom vremenu u subotu uz veliko obezbjeđenje. Cijela ceremonija praćena je muzikom i nastupima egipatskih umjetnika.

Većina mumija je iz perioda Novog carstva od 1539. do 1075. godine prije nove ere, a među njima su i mumije Ramzesa II, jednog od najčuvenijih egipatskih faraona i kraljice Hatešepsut.

Kraljica je bila jedina žena na položaju faraona koja je vladala kao muškarac tako što je nosila lažnu bradu da se ne bi posumnjalo da tradicionalnim, partijarhalnim Egiptom vlada žena, saopšteno je iz ministarstva za antiku Egipta.

Danas objavljeno

Drama u centru Sarajeva: Pucali na autobus, putnici prestravljeni pobjegli

Vanja A

Ustavni sud BiH ukinuo Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

Vanja A

Dodik: Srpska će uspostaviti agenciju za lijekove

Vanja A

Ostavite komentar