11. Decembra 2019.

Fantom iz Sjeverne Makedonije godinama nesmetano pljačkao po BiH

Big Portal

Policija u Federaciji BiH otkrila je da je ovaj državljanin Sjeverne Makedonije učestvovao takođe u više do sada nerasvijetljenih pljački imovine.

Ako je suditi prema navodima iz policije, Benedevski je pljačkao pune dvije godine i nije imao prijavljeno mjesto boravišta u BiH. Bezbjednosne službe tako uopšte nisu znale za boravak serijskog pljačkaša, iako je Benedevski u Sjevernoj Makedoniji poznat policiji.

Benedevski je uhapšen slučajno, a svemu je kumovala neopreznost serijskog pljačkaša, jer je prilikom jedne neuspjele pljačke na području Banjaluke izgubio pasoš.

Osumnjičeni je ubrzo lociran u Sarajevu, pa je nakon zajedničke akcije uhapšen i prebačen u Banjaluku.

Tokom kriminalističke obrade u Policijskoj upravi Banjaluka Benedevski je priznao 20 teških krađa, odnosno pljački stanova u privatnom vlasništvu.

Utvrđeno je da je Benedevski uz pomoć jataka, koji su mu tipovali stanove, pljačkao od 2017. godine.

Izvor Srpskainfo iz policije otkrio je i da je Benedevski u Sjevernoj Makedoniji poznat kao osoba koja je dolazila u sukobe sa zakonom, pa se sa razlogom postavlja pitanje kako je ovaj pljačkaš nesmetano godinama “radio” u BiH, odnosno Republici Srpskoj.

Benedevski je nakon niza priznatih pljački, a među kojima je bila i pljačka stana prvog čovjeka UIO BiH Mire Džakule u Banjaluci, umjesto da završi iza rešetaka i u pritvoru, predat Službi za poslove sa strancima – Terenski centar Banjaluka. Naravno, sve je, kako su potvrdili i u banjalučkoj policiji i tužilaštvu, urađeno u skladu sa zakonom.

–Osumnjičeni A.B, koji je lišen slobode u okviru operativne akcije kodnog naziva “Bitola”, predat je Službi za poslove sa strancima, Terenski centar Banjaluka, nakon što je utvrđeno da isti nije prijavio boravak na području Republike Srpske, odnosno BiH, kako je to propisano Zakonom o strancima BiH. Takođe, imenovani je nakon provedenog postupka u nadležnom Terenskom centru ponovo lišen slobode (na osnovu raspisane potrage) i predat policijskim organima Federacije BiH, s ciljem preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti, a sve uz saglasnost nadležnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka – navodi se u odgovoru Policijske uprave Banjaluka.

Na pitanje kako će oštećeni koje je Benedevski opljačkao u svojim pohodima barem pokušati vratiti izgubljeno, iz policije su naveli da nisu u mogućnosti dostaviti adekvatan odgovor, jer “obeštećenje rješave sud u propisanom postupku”.

Iz PU Banjaluka su dodali kako je operativna akcija kodnog naziva “Bitola” i dalje u toku.

–U okviru akcije prikupljaju se dokazi i obavještenja o saučesnicima osumnjičenog. U cilju zaštite podataka aktuelne istrage, nismo u mogućnosti da damo više informacija. Ukoliko dođemo do novih saznanja, po realizaciji predmetnih aktivnosti javnost će o tome biti blagovremeno informisana – zaključili su iz Policijske uprave Banjaluka.

Ojadio ih za više od 100.000 maraka

Prema navodima iz Policijske uprave Banjaluka, materijalna šteta koju je tokom pljački napravio državljanin Sjeverne Makedonije Apostol Benedevski procijenjena je na više od 100.000 maraka. Utvrđeno je da je Benedevski na području ove policijske uprave pljačkao od septembra 2017. do novembra ove godine.

Srpskainfo, Nikola Morača
Foto: Profimedia

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare