16. Jula 2021.

Fali para za košenje Banjaluke: Kasa do kraja jula

Pojasnili su da će biti primorani da kroz realokaciju sredstava iz budžeta obezbijede dodatne izvore, čiji će iznos zavisiti od vremenskih prilika.

– Situacija na terenu diktiraće dinamiku košenja. Sredstva za održavanje javnih zelenih površina za 2021. godinu umanjena su za više od 750.000 KM u odnosu na prethodnu godinu – kazali su iz odjeljenja, prenosi Glas Srpske.

Istakli su da će na isti način, realokacijom sredstava, obezbijediti novac za sadnju novih i popunjavanje postojećih drvoreda.

– Iznos koji nam je ranijih godina bio na raspolaganju za ovu namjenu umanjen je za 80.000 KM. Bićemo prinuđeni da realokacijama obezbijedimo sredstva kako bi se obavila jesenja sadnja stabala i popunjavanje drvoreda – rekli su iz odjeljenja.

Dodali su da je, u saradnji sa OEBS-om, planirano podizanje novog drvoreda.

– Korovišta se redovno uklanjaju, a poslovi na suzbijanju ambrozije započinju uskoro, u zavisnosti od perioda cvjetanja ovog alergena, kako bismo spriječili njegovo širenje – istakli su iz odjeljenja.

Dodali su da će nakon izgradnje novog parka u Rosuljama biti raspisana javna nabavka za izgradnju dijela novog gradskog parka koji se nalazi pored parka za pse na istočnom tranzitu.

– Pozivamo sve društveno odgovorne kompanije, organizacije ili pojedince da se priključe realizaciji sličnih projekata – kazali su iz odjeljenja.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, na posljednjem skupštinskom zasjedanju, najavio je da će biti izmijenjena praksa košenja.

– Kada je riječ o komunalnoj potrošnji, predviđen je novi način košenja grada. Tako će se, umjesto dosadašnjeg cikličnog košenja, od iduće godine ukupna površina predviđena za održavanje kositi sedam dana, zatim će se napraviti pauza od dvije sedmice, pa će se košenje ponoviti – pojasnio je Stanivuković.

Kašnjenje
Iz Odjeljenja za komunalne poslove su pojasnili da se ove godine kasnilo sa košenjem zbog problema sa usvajanjem budžeta grada, te da su odmah po usvajanju i potpisivanju ugovora sa izvođačem radova počeli uredno održavati javne zelene površine.

– Maksimalnim naporom i angažmanom izvođača radova uspjeli smo nadoknaditi propušteno i grad uljepšati drvoredima i cvijećem – kazali su iz ovog odjeljenja.

BL portal

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare