Falafel posljednjih godina postaje sve popularnije, a iako ga u svijetu nazivaju čak i Mediteranskim specijalitetom, mi s Mediterana znamo da se radi o tipičnom bliskoistočnom, odnosno specijalitetu zemalja istočne Azije i sjeverne Afrike. Ipak, mi Mediteranci odlučili smo ga obogatiti jednom biljčicom. Ona vlada našim šumama, ima neobičnu aromu i jaaako je zdrava. Pogađate? Medvjeđi luk?
Vrijeme je da spremite falafel s medvjeđim lukom, koji potpuno iskače iz popisa onih dosadnih snackova.
Falafel je inače klasično bezmesno jelo na bazi slanutka ili boba. Najčešće se servira s povrćem, služi više kao zamjena za meso, a želite li laganiji obrok možete ga jesti s nekim blagim umakom i salatom. Izmislili su ih egipatski beduini, a osim u sjevernoafričkim zemljama i na bliskom istoku, u posljednje vrijeme postaju sve popularniji fast-food širom svijeta. Serviraju se s povrćem, prženim krompirićima, kao zamjena za meso u kebabu. Ovog puta seviraju se kako god vi poželite, jer sam okus falafela pojačan je neobičnim aromama medvjeđeg luka.
Medvjeđi ili divlji luk je samonikla biljka, poznata po svojstvu detoksikacije, te pokazuje antibakterijska i antivirusna svojstva kao i povoljno djelovanje na snižavanje krvnog pritiska i holesterola. Kako se u prirodi može brati samo kratki period – rješenje za produljeno uživanje u njegovom savršenom okusu nalazi se u sušenom medvjeđem luku. Iako se bere u aprilu u nepristupačnim predjelima planine ili vlažnim dijelovima šuma, sušena varijanta savršeno će se uklopiti u ovom jelu.
Falafel s medvjeđim lukom izvana je hrskav, a iznutra mekan. Sjajan je međuobrok, dio glavnog jela ili snack kad vam navrate prijatelji.
Slanutak, jedna od omiljenih grahorica, glavni je sastojak svakog falafela. Osim bjelančevina, sadrži i folnu kiselinu, vitamin B i mineralne tvari. Za pripremu falafela tako je slanutak potrebno prethodno namočiti, a nakon što omekša, zajedno s ostalim sastojcima štapnim mikserom usitniti u pire. Dodatkom začina možete se poigrati falafelima pa tako ponekad dodati češnjak, kim ili tandoori mješavinu začina, a ovog puta sušeni medvjeđi luk kako bi iznenadili svačije nepce.
Priprema:
- Slanutak iz limenke ili onaj omekšani, ocijedite pa u zdjelu dodajte krupno narezane listove špinata i 2 žličice sušenog medvjeđeg luka.
- Sve skupa izblendajte u blenderu, pospite kuminom, solju i paprom te promiješajte.
- Na kraju umiješajte rastopljeno kokosovo ulje te smjesu stavite u hladnjak na 10-ak minuta kako biste lakše oblikovali kuglice.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i na papir za pečenje stavite oblikovane kuglice od smjese.
- Pecite 30 minuta i tu i tamo ih okrenite.
Priprema: 40 min
Složenost Vrlo jednostavna priprema
Sastojci (6)
600 g kuhanoga slanutka
1 luk
2 žličice medvjeđeg luka
50 g svježega špinata
1 žličica mljevenoga kumina
Malo soli
Papar
50 g kokosova ulja (rastopljenog)