Fajzerov "plan": Isporuka vakcina će kasniti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Fajzerov “plan”: Isporuka vakcina će kasniti

Američka kompanija Fajzer, iznela je “plan” koji bi trebalo da omogući da se najavljeno kašnjenje isporuke vakcina ograniči na nedelju dana.

U zajedničkom saopštenju dve kompanije navodi se da su Fajzer i Biontek razvili plan koji će im omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta za Evropu, kao i isporuku znatno većeg broja doza vakcine u drugom tromesečju.

Zemlje EU koje su naručile vakcinu Fajzer/Biontek strahuju da bi isporuke doza mogle stizati sa zakašnjenjem od “tri do četiri nedelje”.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen izjavila je u petak u Lisabonu da joj je Fajzer garantovao da će na vreme dostaviti predviđene doze za prvo tromesečje.

“Razgovarala sam sa predsednikom uprave Fajzera koji mi je potvrdio da će biti kašnjenja u isporuci, ali i da ćemo u prvom tromesečju dobiti predviđenu količinu doza”, rekla je ona.

Fajzer je saopštio da se “počevši od 25. januara vraćaju prvobitnom rasporedu isporuka za zemlje EU, a od 15. februara povećaće isporuku.

“Da bismo ovo realizovali, moramo provesti određene izmene u proizvodnom procesu”, navodi se u saopštenju.

Američka grupa Fajzer i nemački Biontek u petak su neočekivano upozorili da do početka februara zemljama članicama EU nisu u mogućnosti da isporuče ranije dogovorene nedeljne količine vakcina.

Nemačka je spomenula da će se tempo isporuke “protegnuti” na tri do četiri nedelje.

U saopštenju za javnost Fajzer i Biontek su naveli da će fabrika Pur u Belgiji u kojoj se proizvodi vakcina “iduće nedelje privremeno smanjiti količinu doza za isporuku”.

(Tanjug)

Danas objavljeno

U Srpskoj preminulo 17 osoba, još 144 novozaraženih

M.

Tajni snimak otkrio: Medicinska sestra “vakcinisala” antivaksere u maramicu

M.

Muškarac u briselskom metrou gurnuo ženu na šine u trenutku nailaska voza

M.

Ostavite komentar