29. Decembra 2022.

Fajon: Srbiji mjesto u EU, treba da uskladi spoljnu politiku

Big Portal

Svjesni smo specifičnih odnosa Srbije i Rusije, ali bismo voljeli da Srbija kao zemlja koja želi da postane članica EU uskladi spoljnu politiku što se tiče sankcija Rusiji – rekla je Fajon u intervjuu za Tanjug odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da se Srbiji uvedu sankcije zbog neusklađivanja spoljne politike sa EU.

Ona je rekla da su ”sankcije Rusiji cijena koju svi plaćamo kako bi se rat u Ukrajini što prije završio”, i dodala da je pored napretka u usklađivanju sa evropskom spoljnom i bezbjednosnom politikom, veoma važno i pitanje pomirenja u regionu.

Na pitanje da li su tenzije između Beograda i Prištine uporedive sa graničnim sporazumom Slovenije i Hrvatske i da li je riječ o dvostrukim aršinima, Fajon je rekla da je to previše pojdenostavljen pogled na stvari.

– Ima puno otvorenih pitanja između naše dvije zemlje, ali ja sam tu optimista, jer Slovenija poštuje odluku međunarodnih institucija i pokušava da to implementira. Svjesni smo da treba stvoriti atmosferu povjerenja između političara, a to je možda i poruka za političare u Srbiji i na Kosovu.

Odgovarajući na pitanje da li je Srbija spremna na ulazak u EU, s obzirom na opadanje evroentuzijazma među građanima, ona je rekla da je Sloveniji bilo potrebno šest ”teških” godina da uđe u EU.

– Reforme koje smo sprovodili su bile naporne za građane, a ne za Brisel – rekla je slovenačka ministarka i dodala da je Srbiji mjesto u Evropi i izrazila nadu da su ”srpski političari svjesni šta treba da učine”.

Na konstataciju da je kao evroposlanica učestvovala u međustranačkom dijalogu i na navode opozicije u Srbiji da ih je ”izdala”, Fajon je rekla da je ”već dugo u politici”, te da su joj ”takve kritike poznate”.

– Kad kritike dolaze od opozicije, ja kažem da ja radim svoj posao, a to je da pružam podršku Srbiji na putu ka EU – navela je ona i dodala da je pozitivno to što su se opozicione stranke kandidovale na izborima, pa sada u parlamentu ima opozicije.

Na pitanje da li će Srbi dobiti status nacionalne manjine u Sloveniji, ona je rekla da su rješenja moguća ”samo unutar ustava Republike Slovenije”.

– Slovenija garantuje sva prava srpskoj i drugim nacionalnim manjinama – zaključila je Fajon.

Na pitanje o situaciji u Bosni i Hercegovini, Fajon je ocijenila da je ”nakon 20 godina priče o proširenju, potrebno napraviti neki ambiciozniji korak”, i da je sada na političarima u toj zemlji ”da sprovedu reforme koje su posljednjih godina možda zaboravili ili nisu uspjeli da sprovedu”.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare