Fajnenšel tajms: Srbija lider u svetu po broju stranih direktnih investicija - BIGportal.ba
Region Vijesti

Fajnenšel tajms: Srbija lider u svetu po broju stranih direktnih investicija

Kako prenosi čuveni britanski list Fajnenšel tajms, prerađivačka industrija u Srbiji donosi rekordna strana ulaganja.

U istraživačkom tekstu koji je objavljen danas, ovaj medijski gigant naglašava da je Srbija u 2018. godini privukla više grinfild investicija od bilo koje druge zemlje u svetu, u odnosu na bruto nacionalni dohodak.

Obim stranih investicionih projekata u Srbiji kontinuirano raste od 2015. godine, posebno u proizvodnom sektoru, u tekstu FT prenosi istraživanje “fDi Marketa”.

Automobilske komponente, hrana i duvan, tekstil i nekretnine bile su vodeći sektori. Zajedno su činili 54 procenta ukupnih inostranih ulaganja.

Naša zemlja privukla je 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018. godini, odnosno za 26 više nego 2017. godine, što je rast za gotovo jednu trećinu.

“Srbija je u 2018. godini privukla više direktnih investicija nego bilo koja druga zemlja u svetu. Sa ocenom 11,92 Srbija privlači skoro 12 puta veći obim grinfild stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine”, navodi se u godišnjoj studiji, u kojoj se meri obim ulaznih grinfild ulaganja u 2018. godini u odnosu na veličinu ekonomije svake države.

U tekstu oni se osvrću na činjenicu da su zemlje EU od 2005. do 2014. godine bile dominantne u Srbiji. Na njih je otpadalo 72,2 odsto ulaganja u grinfild investicije.

Kako je objavio ugledni britanski “Fajnenšel tajms”, Srbija je na čelu rang-liste sa indeksom od 11,92 poena, što je za 1,33 indeksnih poena više u odnosu na prošlu godinu.

Kako se navodi u tekstu, sada Srbija privlači i investitore izvan Evrope. Oni u tekstu izdvajaju talas kineskih investicija. Kineska strana ulaganja, čija je velika većina u proizvodnji, eksponencijalno su porasla od 2014. godine. Prvih sedam meseci ove godine su uložili više nego u celoj 2018. godini.

Među značajnija kineska ulaganja, oni izdvajaju Železaru u Smederevu. Upravo kupovina Železare izaziva uznemirenost u nekim državama Evropske unije.
Britanski Fajnenšel tajms tabelarno je prikazao broj stranih investicija i njihovu vrednost. A najviše inostranih projekata i direktnih ulaganja bilo je 2018. godine.
Novinari u tekstu se osvrću i na ulaganja kompanija iz SAD i Nemačke.

U studiji se ističe da je Srbija, sa rezultatom 11,92 poena, daleko nadmašila rivale u regionu evropskih ekonomija u usponu, među kojima su i Litvanija i Bosna i Hercegovina, koje takođe imaju visoke indeksne ocene.

Danas objavljeno

Merkelova zabrinuta

M.

Zetra spremna za početak masovne imunizacije u Sarajevu

M.

Putin: Niko ne može sam

M.

Ostavite komentar