25. Septembra 2019.

Facebook zna čak i kad imate odnose s partnerom, i to preko ovih aplikacija

Big Portal

Naime, otkriveno je da aplikacije s Facebookom dijele i niz intimnih podataka, uključujući i njihove seksualne navike. Između ostalog, Facebook raspolaže informacijama o vrsti kontracepcije, vremenu menstruacije i simptomima koje ste iskusili. 

Otkad je istraživanje sprovedeno, samo je jedna aplikacija promijenila svoju politiku što se privatnosti tiče. 

Najpopularniji su ujedno i najproblematičniji

Ove aplikacije inače prikupljaju prilično intimne podatke o korisnicama, a to uključuje sve od zdravstvenog stanja, učestalosti seksualnih odnosa, raspoloženja, prehrambenih navika pa čak i određenih proizvoda koje koriste. U zamjenu za te informacije, aplikacije najčešće nude tek datum kada su korisnice najplodnije i vrijeme kada stiže menstruacija. 

Facebook u priču ulazi zbog korištenja njihovog alata koji se naziva SDK (Social Development Kit), a radi se o alatu koji aplikacijama pomaže da zarađuju od oglasa koji se, zavisno o interesima korisnika, pojavljuju na njihovom zaslonu. 

Period Tracker, Period Track Flo i Clue Period Tracker su najsigurnije aplikacije jer podatke korisnika ne dijele s Facebookom. 

No, Maya, MIA i My Period Tracker, mahom popularne aplikacije za praćenje menstruacije, čine upravo to. 

“Raširenost ovih aplikacija koje smo pratili znači da se mnogi intimni detalji o životima miliona korisnika dijele s Facebookom i oglašivačima bez direktnog, informisanog i izričitog pristanka korisnika vezanog upravo za dijeljenje informacija o njihovom zdravstvenom stanju i seksualnim navikama”, poručuje PI. 

Reagovao i Facebook

Maya je reagovala na ovo istraživanje rekavši kako su uklonili i Facebookov i Analyticsov SDK iz svoje aplikacije, a promjene će biti automatski aktivne. Ipak, nastaviće ih koristiti samo u slučaju korisnika koji su pristali na dijeljenje podataka s tim da se lični i medicinski podaci neće dijeliti. 

“Svi podaci kojima Maya ima pristup su ključni za pravilno funkcionisanje proizvoda. Predviđanje podataka vezanih za menstrualni ciklus je kompleksan proces koji zavisi o hiljadama varijabli. Naši korisnici informiaani su o svemu što dijelimo kroz uslove korištenja. Nakon prijave, svi korisnici mogu eksportovati svoje podatke i brisati račune kada god to požele”, stoji izjavi za BBC. 

Facebook se takođe osvrnuo na ove optužbe: “Naši uslovi korištenje zabranjuju razvojnim timovima da nam šalju osjetljive podatke vezane za zdravstveno stanje korisnika i borimo se protiv toga kada saznamo za postojanje takvih slučajeva. Dodatno, ciljano oglašavanje temeljeno na interesima ljudima ne koristi podatke prikupljene tokom aktivnosti korisnika na drugim aplikacijama ili stranicama”. 

Osim što je više nego očito da je ovaj pristup pogrešan i da bi ga trebalo sankcioniaati, a činjenica je da se tvorci aplikacija očito ne drže pravila koja je EU propisao GDPR-om. 

“Odgovornost pada na kompanije da se drže zakonskih obveza i budu na razini povjerenja koje su im korisnici dali odlučivši koristiti njihove usluge”, zaključuje PI.  

Index

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare