Tehnologija World-wide-web

Facebook ulaže 10 miliona dolara u Deepfake detektor

Ipak, neki u kontroverznoj tehnologiji i dalje vide opasnost, pa je Facebook upravo zbog toga odlučio da pogura eksperte u smeru kreiranja deepfake detektora.

Iako su pornografski sadržaji skrenuli pažnju mejnstrim javnosti, stručnjaci proučavaju i druge segmente u okviru kojih bi deepfake u budućnosti mogao da ostavi ozbiljne posledice. Ipak, definicija toga šta je deepfake neće biti korisna u slučaju sprečavanja neželjenih scenarija, pa se polako približavamo svetu u kojem nećemo moći da budemo sigurni u verodostojnost bilo kojeg audio-vizuelnog sadržaja, što će uticati na još veće nepoverenje u medije, sudove, te javne institucije, a ponajviše u online sferu života i poslovanja. Upravo se zbog toga Facebook udružuje sa timom stručnjaka iz Microsoft-a, a kako bi udruženim snagama kreirali nešto što zovu “Deepfake Detection Challenge.” Ideja je da se kreira paket podataka koji bi neuralnim mrežama pomagali u procenjivanju koji je sadržaj deepfake, a koji ne, te bi krajnji rezultat trebalo da bude sistem koji bi stao na put lažnim video sadržajima.

Slični paketi podataka postoje za sisteme poput onih za prepoznavanje glasa, pa je došao red i na deepfake detekciju, a uz pomoć kompanije Facebook koja u projekat ulaže 10 miliona dolara.

Izvor: Futurism

Danas objavljeno

„Smell of space“, parfem koji je napravila NASA

V.R.

Cooler Master se sprema za objavu kućišta za Raspberry Pi 4

V.R.

Trejler procurio, fanovi razočarani: Odložena video-igra dok se ne popravi

V.R.

Ostavite komentar