Facebook ulaže 10 miliona dolara u Deepfake detektor - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Facebook ulaže 10 miliona dolara u Deepfake detektor

Interesovanje za „deepfake“ fenomen opalo je u posljednjih nekoliko mjeseci, najvjerovatnije zbog toga što se javnost pomirila sa tim da će AI i u budućnost da se koristi za kreiranje super-realističnih, ali ipak lažnih video sadržaja, te fotografija.

Ipak, neki u kontroverznoj tehnologiji i dalje vide opasnost, pa je Facebook upravo zbog toga odlučio da pogura eksperte u smeru kreiranja deepfake detektora.

Iako su pornografski sadržaji skrenuli pažnju mejnstrim javnosti, stručnjaci proučavaju i druge segmente u okviru kojih bi deepfake u budućnosti mogao da ostavi ozbiljne posledice. Ipak, definicija toga šta je deepfake neće biti korisna u slučaju sprečavanja neželjenih scenarija, pa se polako približavamo svetu u kojem nećemo moći da budemo sigurni u verodostojnost bilo kojeg audio-vizuelnog sadržaja, što će uticati na još veće nepoverenje u medije, sudove, te javne institucije, a ponajviše u online sferu života i poslovanja. Upravo se zbog toga Facebook udružuje sa timom stručnjaka iz Microsoft-a, a kako bi udruženim snagama kreirali nešto što zovu “Deepfake Detection Challenge.” Ideja je da se kreira paket podataka koji bi neuralnim mrežama pomagali u procenjivanju koji je sadržaj deepfake, a koji ne, te bi krajnji rezultat trebalo da bude sistem koji bi stao na put lažnim video sadržajima.

Slični paketi podataka postoje za sisteme poput onih za prepoznavanje glasa, pa je došao red i na deepfake detekciju, a uz pomoć kompanije Facebook koja u projekat ulaže 10 miliona dolara.

Izvor: Futurism

Danas objavljeno

Realme MagDart je prvi magnetni bežični punjač za Android

Zeljka

Samsungov 49-inčni mini-LED gejming monitor će koštati 2500 dolara

Zeljka

Predstavljen MediaTek Kompanio 1300T čipset za tablete i ARM laptopove

Zeljka

Ostavite komentar