Facebook tuži turskog developera zbog klonova Instagrama - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Facebook tuži turskog developera zbog klonova Instagrama

Facebook je tužio Esnara Sahinturka, turskog softverskog developera iz Instabula, zbog upotrebe softvera za automatizaciju, pomoću kojeg je “preuzeo” podatke sa više od 100.000 Instagram naloga i prebacio ih na svoje sajtove.

On je napravio više od 20 tzv. “Instagram viewers” sajtova, na kojima su se prikazivale fotografije sa Instagram naloga korisnika, zajedno sa njegovim reklamama preko kojih je ostvarivao profit.

Gomila klonova

Među domenima koje je ovaj developer vodio su jolygram.com, imggram.com, immgram.net, finalgram.com, pikdo.net, ingram.ws… Najstariji od tih domena datira iz avgusta 2017. godine, a mnogi od njih aktivni su i danas. Facebook je prvo, početkom 2019. godine, pokušao da se vansudskim putem nagodi sa Sahinturk-om, šaljući mu pisma upozorenja, ali sa njegove strane nije bilo volje za dogovorom.

U tužbi koja je podnesena, Facebook navodi da je Sahinturk u početku negirao da ima veze sa pomenutim sajtovima, da bi kasnije priznao i zatvorio neke od njih. 

Međutim, nakon nekoliko mjeseci pauze, ponovo bi ih aktivirao, a prekinuo je i svu komunikaciju sa Facebook-om. 

Kompanija sada traži da dobije kontrolu nad spornim domenima, zbog kršenja vlasničkih prava, ali želi i da kazni turskog developera tražeći da im isplati sav profit koji je ostvario zahvaljujući tom sajtovima.

(PCPress)

Danas objavljeno

Nove informacije o čipsetu otkrivaju ključne specifikacije Samsung Galaxy S22 uređaja

Vanja A

Igra PUBG: New State stiže 11. novembra na iOS i Android

Vanja A

Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC konačno dostupan u Evropi, zvanično

Vanja A

Ostavite komentar