4. Aprila 2019.

Facebook od novih korisnika zahtijeva(o) lozinku imejla?

Big Portal

Prema pisanju sajta Daily Beast, prva informacija o ovom, do sada neuobičajnom, zahtevu pojavila se u vidu screenshota na Twitteru, na kome se jasno vidi da FB od korisnika traži privatne podatke.

Kao razlog za taj zahtev navedeno je to da, ukoliko korisnici ostave svoju imejl lozinku, neće morati da proveravaju svoj profil putem linka u imejl poruci.

Zahtev za šifrom imejla obično stiže u slučaju kada Facebook posumnja da je pokušaj kreiranja profila “sumnjiv”. To je potvrđeno nakon što je neko pokušao da koristi “potrošnu (lažnu) vebmejl adresu i VPN vezu u Rumuniji”, navodi Daily Beast.

U svom zvaničnom komentaru, Facebook je potvrdio da se formular sa zahtevom za imejl adresom i lozinkom pojavljuje kod nekih korisnika, iako se unesene lozinke nikad ne arhiviraju. Naglašeno je i da je procenat korisnika koji su dobili zahtev za slanje svoje imejl adrese i lozinke “veoma mali”, prenosi Gizmodo.

Oni od kojih je zatražena imejl adresa i lozinka uglavnom su se prijavljivali putem desktop računara, imejl adresom koja ne podržava OAuth – otvoreni standard koji eksternim aplikacijama dozvoljava posebno odobren pristup (najčešća primena tog standrda je kod provere identiteta), bez deljenja informacija za prijavljivanje. OAuth je, inače, standard koji koristi većina imejl servisa.

Facebook je u zvaničnom odgovoru naveo i da su svi korisnici kojima je ponuđen “kontroverzni” formular mogli da se prijave i na drugačiji način (npr. pomoću broja telefona) i potvrdio da će uskoro prestati da traži lozinke imejl naloga od svojih novih korisnika, prenosi Tportal.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare