3. Novembra 2021.

Facebook gasi svoj softver za prepoznavanje lica – ogroman pomak kažu stručnjaci

Big Portal

Ova promena predstavlja pomak i za tehnološku industriju kao i za kompaniju poznatu po prikupljanju ogromne količine podataka o milijardama svojih korisnika.

Facebook, koji je krajem oktobra promenio ime svoje kompanije u Meta, takođe je rekao da planira da izbriše podatke koje je prikupio korišćenjem tog softvera, a koji je povezan sa više od milijardu lica ljudi.

Ovaj potez, najavljen u postu na blogu čiji je autor Jerome Pesenti, dolazi u trenutku kada se delovanje kompanije naširoko ispituje u pogledu potencijalne štete koju čini korisnicima njenih društvenih platformi, a nakon curenja u javnost stotina internih dokumenata.

Pesenti je napisao da će najveća svetska društvena mreža ugasiti svoj sistem za prepoznavanje lica u narednim sedmicama “kao deo plana cele kompanije da ograniči upotrebu prepoznavanja lica u svojim proizvodima”.

U objavi, Pesenti je ukazao na zabrinutost oko prikladnosti tehnologije, koja je bila pod lupom jer se sve više koristi, ali je jedva regulirana.

“Moramo odmeriti pozitivne slučajeve upotrebe prepoznavanja lica u odnosu na rastuću društvenu zabrinutost, posebno jer regulatori tek treba da daju jasna pravila”, napisao je Pesenti.https://www.youtube.com/embed/YX8BzK_LU0E

Kirsten Martin, profesorka tehnološke etike na Univerzitetu Notre Dame, nazvala je ovu odluku “dobrim primerom regulatornog pritiska”, jer je sistem za prepoznavanje lica kompanije dugo bio na meti regulatora.

“Količina fotografija koje je Facebook morao da održava i osigura je predstavljao stalnu ranjivost – kako u smislu troškova, tako i u smislu poverenja”, rekla je Martin.

Prestanak upotrebe softvera i brisanje podataka koji su povezani sa postojećim korisnicima, predstavlja ozbiljan pomak za Facebook, koji je bio glavni korisnik i zagovornik tehnologije.

Godinama je društvena mreža omogućavala ljudima da uključe stavku za prepoznavanje lica koja bi ih automatski označila na slikama i videozapisima.

Pesenti je napisao da je više od trećine dnevno aktivnih korisnika kompanije aktiviralo ovu opciju – ili više od 643 miliona ljudi, jer je Facebook imao 1,93 milijarde dnevno aktivnih korisnika u trećem kvartalu 2021.

Softver za prepoznavanje lica je pun kontroverzi jer raste zabrinutost oko njegove tačnosti i rasne pristranosti. Na primer, pokazalo se da je tehnologija manje precizna pri identifikaciji Afroamerikanaca.

Pesenti je istakao da će prekid upotrebe softvera za prepoznavanje lica takođe značiti da Facebookovi automatski generisani opisi slika za osobe sa oštećenim vidom više neće dodavati imena onih koji su prepoznati na slikama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare