Fabrike za prečišćavanje vazduha - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Fabrike za prečišćavanje vazduha

Budući da svijet sve teže diše, sve se više govori o fabrikama čiji će osnovni cilj biti da iz vazduha izvlače tone ugljen-dioksida. Problem je ozbiljan u svim delovima sveta, pa i u Srbiji koja se posebno preko zime suočava s ozbiljnim zagađenjem vazduha. Fabrike su ipak daleko od naše zemlje, a najveća do sada je nedavno počela s radom na Islandu.

Novu fabriku je izgradila švajcarska kompanija Climeworks, a radi uz pomoć geotermalnih izvora energije. Prikupljeni ugljen-dioksid će se skladištiti u „kontejnerima“ od bazaltnih stena. To znači da se odustalo od prethodnih kontroverznih planova u okviru kojih je bilo planirano da se štetni gas preusmeri u cevi, te transportuje na mesta gde bi mogao da se čuva ispod površine zemlje.

Eksperti ističu da je ovo tek mali korak u borbi za planetu – način da se velike kompanije bar donekle iskupe za svoj doprinos globalnom zagrevanju i efektu staklene bašte. Nova islandska fabrika je ponela ime Orca, a planirano je da iz atmosfere godišnje izvuče oko četiri tone ugljen-dioksida. To je količina koju godišnje proizvede 790 putničkih automobila, što je sitnica u poređenju s brojem zagađivača.

Iako se radi o malom koraku, eksperti se nadaju da bi ovaj princip ubuduće mogao da pomogne, te smanji količinu ugljen-dioksida, pre nego što bude prekasno.

 

Izvor: PCPress / The Verge

Danas objavljeno

Zašto Edvard Snowden poziva korisnike da prestanu da koriste ExpressVPN?

Zeljka

AU Optronics najavljuje 85-inčni 4K 240Hz TV panel

Zeljka

Samsung je odložio objavu Galaxy M52 5G telefona

Zeljka

Ostavite komentar