Fabrici: Dijalog u zamahu, nema razloga za odugovlačenje - BIGportal.ba
Region Vijesti

Fabrici: Dijalog u zamahu, nema razloga za odugovlačenje

Kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, EU je spremna da nastavi onoliko brzo koliko dve strane žele, kaže ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Fabrici je za “Blic” naglasio da nema razloga da se govori o vremenskim odrednicama ili veštačkim rokovima dijaloga. Međutim, kako je rekao, visoki predstavnik Žozep Borel, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i zemlje članice EU su vrlo jasno istakli da ne vide razlog ni za odugovlačenje.

Na pitanje da li je dijalog Beograda i Prištine u zamahu, nakon treće runde u Briselu, Fabrici je ponovio Borelove reči da dijalog “nikad nije lak” i da može da kaže “da je zamah dobar”.

“Predsednik Vučić i premijer Hoti su postigli pun napredak na teme nestalih/raseljenih lica i ekonomske saradnje, tako da su onda mogli da ostave te teme po strani i fokusiraju se na aranžmane za nevećinske zajednice i rešavanje međusobnih finansijskih potraživanja,” rekao je Fabrici.

Naveo je da su ta dva nova pitanja prvi put postavljena u Briselu u ponedeljak, u okviru pregovora o sveobuhvatnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji.

Fabrici naglašava da su ta pitanja veoma osetljiva i da će se to odraziti na pregovore.

“Očekujemo da će naredne runde razgovora biti još teže,” rekao je Fabrici i dodao da su, međutim, obe strane spremne da se angažuju u pregovorima, što je pozitivno.

Šef delegacije EU u Srbiji je najavio i da će godišnji izveštajo napretku biti objavljen početkom oktobra i pokrivati period od aprila 2019, kada je objavljen prethodni.

“Izveštaj daje najvažniju ocenu toga kako Srbija stoji u procesu reformi ka evropskim integracijama, od ekonomije, vladavine prava, preko javnih nabavki i inovacija, do zaštite životne sredine i spoljne politike,” rekao je Fabrici.

Naglasio je da bi ovom izveštaju svi u Srbiji trebalo da posvete pažnju, jer se pristupne reforme sprovode, pre svega, radi unapređenja života građana.

Iako Srbija ove godine nije otvorila nijedno poglavlje, Fabrici nalašava da se proces nastavlja.

“Nova vlada u Srbiji imaće jedinstvenu priliku da da odlučujući podsticaj reformskoj agendi EU, posebno ključnim reformama u vladavini prava. Tu priliku treba iskoristiti u celosti, odlučno i bez oklevanja,” rekao je Fabrici.

On se ne slaže s pristupom da je Srbiji za ulazak u EU potrebno rešavanje kosovskog pitanja, ali da takvi zahtevi nisu neuobičajeni.

“To je delimično i namerno tumačenje koje nastoji da sagledava ceo proces pristupanja samo kroz proces normalizacije odnosa sa Prištinom, pri tom pogrešno umanjujući ulogu ostatka reformi”, kaže ambasador Evropske unije u Srbiji.

Fabrici je rekao da je najviše posla za Srbiju na području vladavine prava koja je ključna za sadržaj i da bi, politički, pristupanje EU trebalo da bude iznad domaćih debata.

B92

Danas objavljeno

Sadik Ahmetović otkupio zatvorsku kaznu za 18.000 KM

M.

Srbija donirala Mostaru briseve za testiranje na virus

M.

Penzije u Srpskoj veće za četiri odsto

M.

Ostavite komentar