Fabrici: 2020. nije izgubljena za proces između Srbije i EU - BIGportal.ba
Region Vijesti

Fabrici: 2020. nije izgubljena za proces između Srbije i EU

Šef delegacije Evropske unije u Srbije Sem Fabrici izjavio je danas da je “proces između Srbije i Evropske unije nastavljen” tokom 2020. uprkos činjenici da tokom protekle godine nije zatvoreno, niti otvoreno nijedno poglavlje.

”Istina je da nema novih otvorenih poglavlja, niti onih koja su zatvorena, ali želio bih da kažem da je ova bila jedna duga godina, koja još nije završena, veoma komplikovana godina i nešto se jeste dogodilo. Proces je nastavljen, mislim na proces između EU i Srbije. Radimo blisko, prije svega po pitanju zdravlja, da ublažimo posledice ove strašne pandemije, da ublažimo posledice na ekonomiju”, rekao je Fabrici za TV N1.

On je dodao da misli da je ova godina bila neka vrsta testa solidarnosti, kao i da na 2020. ne može da se gleda kao na izgubljenu godinu, mada je, definitivno, kako je ocijenio, mnogo više moglo da bude urađeno.

”Bilo je pomaka, pomaka u ekonomiji, ali ako vidimo neke druge reforme, na primer vladavinu prava, malo toga se desilo po tom pitanju”, kazao je šef delegacije EU.

Po pitanju pristupanja Srbije Evropskoj uniji, mora, kako je naglasio, biti jasno gdje su nedostaci i šta treba da se uradi.

”Mislim da je izvještaj Evropske komisije koji je objavljen početkom oktobra prilično jasan u vezi s tim, po pitanju sagledavanja situacije i preporuka za budućnost. Dakle, ono što treba da se uradi je jasno. Mi izveštaj zovemo jednom oglasnom tablom za reforme”, kazao je Fabrici.

Navodeći da je tokom sastanaka sa novim ministrima u Vladi Srbije vidio pozitivne signale i razumevanje onoga što treba da se uradi, odnosno poruka Evropske komisije, Fabrici je ocijenio da bi, ako reforme budu sprovedene, sa stanovišta EU 2021. godina mogla da bude bolja.

Fabrici je ocijenio i da bi 2021. trebalo da bude godina u kojoj će u Srbiji napredovati međustrtanački dijalog, podsjećajući da što se tiče izbora, modaliteta izbora, postoji dosta toga što treba uraditi.

Na pitanje kako gleda na to što je Vlada Srbije za EU, ali istovremeno ne stoji uz sve odluke Brisela po pitanju spoljne politike, Fabrici je rekao da Srbija napreduje u postepenom usklađivanju s politikom EU.

“Posljednji pregled, koji možete naći i u izvještaju, jeste da se Srbija uskladila skoro 60 odsto sa pozicijama EU u 2020. Ipak, ima još dosta prostora da se popravi takvo stanje”, dodao je šef delegacije EU.

TANJUG

Danas objavljeno

Palmer očekuje dogovor oko izborne reforme BiH u narednih mjesec dana

M.

Preminula trudnica zaražena koronavirusom; Infektolog: “To je neopisiva tragedija”

M.

Ko će voditi EU nakon odlaska Angele Merkel

M.

Ostavite komentar