Evropskoj uniji potrebno milion javnih punionica za električna vozila - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Evropskoj uniji potrebno milion javnih punionica za električna vozila

Evropska unija mora da zacrta milion javno dostupnih punionica za električna vozila do 2024. i tri miliona do 2029. kako bi podstakla potrošače da prihvate novu tehnologiju, poručili su proizvođači automobila.

„Komisija EU-a mora brzo da reaguje i postavi obavezujuće ciljeve proširenja infrastrukture punjenja u državama članicama“, rekao je predsednik Udruženja evropskih proizvođača automobila Oliver Zipse, izvršni direktor nemačkog BMW-a.

„Inače će doći u pitanje čak zacrtano smanjenje (štetnih gasova) u borbi protiv klimatskih promena“, upozorio je Zipse.

Podaci iz industrije pokazuju da je EU u 2020. bilo 224.538 javnih punionica.

Strogi ciljevi će pomoći i proizvođačima automobila i operatorima elektroenergetskih mreža u planiranju, poručila je ACEA u pismu potrošačima i održivim transportnim grupama.

Prodaja električnih vozila raste u poslednje vreme, podstaknuta, između ostalog, i subvencijama vlada, oslonjenih na evropski program oporavka od pandemije koronavirusa. Problem je manjak javnih punionica, koje bi trebalo da budu dopuna onima na radnom mestu i u kući, i široka lepeza tarifa i načina plaćanja.

EU bi trebalo da usvoji jedinstvene standarde, ističu udruženja, a predlažu i plan o izgradnji oko 1.000 punionica za vodonik do 2029. godine.

Izvor:Seebiz.eu / Reuters
Foto:Autoblog.rs

Danas objavljeno

Test: Ford EcoSport 1.0 EcoBoost

Vanja A

Koji proizvođači automobili su u najvećoj meri prilagođeni veganima?

Vanja A

Lada Niva kamper

Vanja A

Ostavite komentar