16. Maja 2021.

Evropski sud objavio da Amazon ne mora da plati 300 miliona dolara poreza

Big Portal

Amazon ponovo odnio pobudu na sudu

Dok se Apple-ov slučaj usredsredio na takozvanu državnu pomoć iz Irske, Amazon je na udaru kritika zbog upotrebe operativne kompanije sa sedištem u Luksemburgu. Od 2006. do 2014. Amazon je toj kompaniji, pod nazivom Amazon Europe Holding Technologies SAS, plaćao značajan honorar, smanjujući oporezivi prihod. Komisija ga je optužila za naduvavanje te naknade da bi smanjila operativni profit.

Međutim, Amazon je tvrdio da je odluka puna metodoloških grešaka i da su isplate bile legalne prema međunarodnim poreskim obveznicima. Drugi najviši evropski sud složio se presudivši da postavka Amazonu nije donela nikakvu prednost u odnosu na druge kompanije i da sporna odluka mora biti poništena u celosti. Još uvek nije jasno da li EK planira da uloži žalbu.

Pod izvršnom direktorkom Evropske komisije Margrethe Vestager, Evropa je pokušala da izvuče veći udeo poreza iz ogromnih prihoda koje su zaradili Amazon, Apple, Google i drugi američki tehnološki giganti. Takođe je izgubila žalbom nakon što je tražila da Apple plati čak 15 milijardi dolara zaostalog poreza zbog drugog zahteva za državnu pomoć poznatog kao Double Irish. Blok je takođe tri puta kaznio Google zbog antitrustovskih zahteva, na koje se Google takođe žalio.

Pored zahteva za državnu pomoć, EK je takođe podnela antitrustovske prijave protiv Apple-a i Amazon-a. Istovremeno, zemlje G20 i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) rade na potencijalnim globalnim minimalnim porezima i drugim pravilima. To bi moglo pomoći da porez postane jasniji za velike tehnologije i ublaži neke pravne bitke koje traju u EU, SAD i drugde.

Izvor: Engadget/PCPress

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare