21. Oktobra 2021.

Evropski parlamentarci pozvali OHR i EU da narednih dana upotrijebe bonska ovlaštenja

Big Portal

Kako prenosi N1, evropski parlamentarci su upozorili da je političku situaciju u BiH u posljednjim godinama, a posebno u proteklim mjesecima, obilježio porast tenzija zbog “neustavnog nelegitimnog pokušaja da se blokiraju sve institucije na državnom nivou,” a blokadu uglavnom vrši član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodali su kako je Narodna skupština Republike Srpske najavila glasanje za narednu sedmicu, koje je “bez presedana, nelegalno i neustavno te krši Dejtonski sporazum,” a koje prijeti da ugrozi stabilnost i mir na cijelom Zapadnom Balkanu, te u konačnosti dovede do oružanog sukoba.

Podsjetimo da je sledeće sedmice najavljena nova sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj treba da se glasa o povlačenju saglasnosti za formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH…

Članovi Europskog parlamenta naglašavaju kako ovo glasanje “nedvosmisleno krši suštinsku zakonsku strukturu na kojoj počiva BiH, uključujući njen Ustav i Dejtonski mirovni sporazum.”

“To je direktna prijetnja miru u Bosni i Hercegovini te Zapadnom Balkanu kao cjelini,” dodaje se u pismu.

“Pozivamno OHR i EU da pošalju jaku i po mogućnosti zajedničku poruku i oštro osude glasanje, te da ga proglase nelegalnim. Dalje, vjerujemo i očekujemo da će EU i OHR u narednoj sedmici upotrijebiti sav mogući diplomatski utjecaj, u konačnosti i OHR-ove bonska ovlaštenja, kako bi urazumili nacionalističke snage u političkom rukovodstvu Republike Srpske.”

Istakli su kako se u slučaju glasanja moraju snositi “jasne i čvrste posljedice.”

“Prema tome pitamo i Visokog predstavnika EU i OHR, koje konkretno mjere, uključujući sankcije i smjene odgovornih, su uzete u obzir kako bi se očuvali teritorijalni integritet BiH i mir u regiji,” poručili su pralamentarci.

Oni su takođe podvukli značaj misije EUFOR Althea u zemlji čija je dužnost, prema Dejtonskom sporazumu, da očuva teritorijalni integritet BiH.

Pismo potpisuju Tineke Strik (EPP), Michael Gahler (EPP), Tonino Picula (S&D), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Bütikofer (Greens/EFA), Paolo Rangel (EPP), Dietmar Köster (S&D), i Klemen Grošelj (Renew).

(BN/N1 Foto: Arhiv)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare