Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH

Sa 483 glasa “za”, 73 protiv i 133 suzdržanih, Evropski parlament usvojio je, u formi Rezolucije, izvještaj o BiH koji je pripremio i nedavno usvojio Komitet za spoljne poslove.

Izvještaj je podijeljen u sedam poglavlja koja se odnose proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socioekonomske reforme, povezanost, energiju i okolinu, spoljnu politiku i bezbjednost.

Istaknuto je da Evropska unija, kako je navedeno, snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Osudili su narušavanje državnosti i Ustava Bosne i Hercegovine, te su pozvali domaće političare da donesu Ustav koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

U Rezoluciji se osuđuje i nacionalistička i zapaljiva retorika, poricanje i veličanje ratnih zločina, među kojima je i zločin u Srebrenici.

Ranije, većina evroparlamentaraca koji su članovi Komiteta za spoljnu politiku podržali su usvajanje ovog izvještaja. Njih osam tada je bilo protiv, a među njima su bili europarlamentarci iz Hrvatske.

Takođe, danas su odbijeni svi amandmani na tekst Prijedloga rezolucije hrvatskih europoslanika. Ovo predstavlja veliki politički poraz za hrvatsku diplomatiju, jer nije spomenuta ni konstitutivnost niti “legitimno predstavljanje”.

Danas objavljeno

Požar u Mumbaju: Šest osoba stradalo, 15 povrijeđeno

M.

Munjevito širenje omikrona poziva na oprez

M.

“Rusija neće napasti Ukrajinu”

M.

Ostavite komentar