Evropski parlament na jesen bira nove izvjestioce za Zapadni Balkan - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Evropski parlament na jesen bira nove izvjestioce za Zapadni Balkan

Nova imenovanja u novoizabranom sazivu Parlameta u Briselu, uključujući i izbore novih izvestilaca za pojedine zemlje Zapadnog Balkana najavljena su za jesen.

Dosadašnji izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister kaže da je nakon ovih evropskih izbora Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta dobio mnogo novih članova, a da odlaze neki od najiskusnijih kada je reč o Zapadnom Balkanu, kao što su Eduard Kukan, Knut Flekenštajn, Čarls Tanok i Ivo Vajgl

”Ovo će biti nova generacija EU paralmentaraca i nadam se da ćemo naći kolege iz svih članica EU koji su zaintersovani za Zapadni Balkan”, poručio je Mekalister.

Dejvid Mekalister je ocenio da je za pet godina koliko je on bio na mestu izvestioca za Srbiju država napravila napredak na svom evropskom putu.

”Još je mnogo posla ostalo da se uradi posebno u oblasti pravosuđa, slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Srbija je posebno napredovala kada je u pitanju ekonomska stabilnost, što je donelo dobrobit njenim građanima”, ocenio je Mekalister.

Mekalister je posebno izdvojio dijalog Beograda i Prištine naglasivši da taj proces mora biti što pre nastavljen.

Danas objavljeno

Optužen za utaju poreza tešku 1,76 miliona KM

M.

Novi predsjednik SAD Bajden danas polaže zakletvu

M.

Odlazeći predsjednik SAD pomilovao bivšeg pomoćnika

M.

Ostavite komentar